Разпъват кушетки за болни от пневмония

Дядо замръзна на път за магазина

Разпъват кушетки за болни от пневмония | StandartNews.com

София. Болни от пневмония препълниха отделенията в Бургас.

Лекари се чудят къде да настаняват пациентите. Специализираната белодробна болница буквално се пука по шевовете от седмица. Заети са всички легла, а шефката на диспансера Евелина Трошанова е разпоредила да се разпънат по стаите и всички допълнителни кушетки. Медиците отсяват за прием само най-тежко болните. Останалите се насочват към другите вътрешни отделения на МБАЛ. Според лекари бумът на пневмонии е заради усложнения от грип. Според последни данни повече от половината преболедували грип развиват пневмония.

Дядо замръзна на път за магазина

Бялата смърт застигна 80-годишен пенсионер от село Видно, Каварна. Дядото излязъл от дома си на 29 януари, за да отиде до магазина, и замръзнал. Тежката зима стана причина село Българево от същата община 6 дни да е без вода. В Добрич от преспите са извадени над 100 автомобила. Сред пътниците в колите имало и много деца и 4 бременни жени. Няма сериозно пострадали и измръзнали. В сряда вечерта са били затворени и двата гранични пункта с Румъния на Кардам и Дуранкулак. Обявената заради грипната епидемия ваканция за учениците във всички общини в Добричко е удължена заради зимата и в петък децата няма да са на училище. Така на практика учениците ще влязат в класните стаи направо за втория учебен срок.

100 шивачки нощуваха под чужд покрив

Зимната блокада в Силистренско попречи на 100 шивачки да се приберат в сряда вечер при семействата си. Жените, които работели в шивашки цех в дуловското село Руйно, не могли да стигнат до домовете си в 15 села от околността, защото пътищата в региона бяха затворени в още по обяд. Шивачките са били приютени в домовете на местни хора и всички те са получили подслон и грижи, съобщи административният шеф на фирмата Нурхан Мухарем. Второ денонощие пътищата в Силистренско остават затворени за движение. Силни снегонавявания трупат преспи и правят шосетата в Крайдунавска Добруджа непроходими.

Оперират по 10 потрошени

По 10-11 пациенти оперират на ден в клиниката по травматология и ортопедия, откакто е започнала поледицата във Варна, съобщи шефът й проф. д-р Дико Бошнаков. Клиниката е пълна догоре с пострадали, заети са редовните 50 легла, а и допълнителните 10 не стигат. Ръководството търси съдействие от съседни клиники по етажите в МБАЛ "Св. Анна", за да настани наплива от пациенти. Повечето от тях са с фрактури на китки, тазобедрени стави при падане по заледени места. Най-тежките случаи трябва задължително да се оперират.

Наши спасиха бедстващи румънци

Наши полицаи спасиха трима румънци, заседнали в снежна преспа край Русе. Бедстващите успели да подадат сигнал малко преди 4 часа сутринта вчера, че колата им закъсала, но не успели да обяснят точното си местонахождение. Чужденците пътували между градовете Попово и Русе. Полицейски екип веднага тръгнал да ги търси по маршрута. Не след дълго автонаряд от Две могили открил румънците между русенските села Кацелово и Нисово на път, който не се поддържа при зимни условия. Автомобилът им бил със загасен двигател край шосето, а вътре в него и били тримата румънци. Полицейските служители освободили колата от снежния капан, след което изпратили пътуващите до главния път от Русе за София.

Грипът удари и Видин

Видинска област е в грипна епидемия, съобщи д-р Гергана Джамбова, директор на регионалната здравна инспекция във Видин. Мерките, които се прилагат при зачестилата заболеваемост от остри респираторни заболявания, ще помогнат за спиране на вируса. Сега най-засегнати са децата до 4-годишна възраст и групата от 5 до 14 години. Детското отделение на видинската болница е приело 35 деца с усложнения от грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай