Разкриват античната "Алмус"

Разкриват античната "Алмус" | StandartNews.com

Започнаха спасителни разкопки за разкриване на западната стена на античната крепост "Алмус", съобщи археологът Валери Стоичков, ръководител на проучването. Част от стената е била разкрита случайно при ремонт на водопроводната мрежа на града през март т.г. Тогава е взето решение да бъдат направеин спасителни разкопки, които още продължават. Разкрито е северното лице на западната порта на "Алмус". Археолозите са попаднали и на по-късни градежи върху стената, вероятно от късно-османската епоха. Тухли с печати дават представа за времето на изграждането на крепостта – края на трети и началото на четвърти век по времето на императорите Доклециан и Константин.

Откритите артефакти са изложени в историческия музей на града и са достъпни за всеки, който иска да ги види.

Античната крепост „Алмус" е пазела важната за Рим дунавска граница на империята. По време на император Юстиниан е преустроена и е станала непревземаема.

Пръв за нея пише пътешественикът Феликс Каниц, а подробно – етнографът Димитър Маринов в своята книга "История на града Лом и Ломска околия". Разкопки са правени в началото на 20-ти век, в тях е участвал и археологът Богдан Филов. Последно стената е проучвана през 1986 – 1990 година.

Предстои откритите части от западната крепостна стена да се социализират и да бъдат експонирани в съвременната градска среда на Лом, допълни Валери Стоичков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай