Вторник,

Разкриха една от големите загадки на Леонардо да Винчи

От: "Стандарт" -
A
A
A

Без проблем издържал своето собствено тегло, като не са необходими  свързващи разтвори

Група учени от САЩ определиха колко здрав би бил мостът, чийто проект на времето е бил създаден от гениалния учен Леонардо да Вични. За целта учените създадоха 3D-модел на моста, който е бил 500 пъти по-малък от 280-метровия оригинал.

Моделът се състои от 126 блока. Трябва да се отбележи, че да Винчи не е уточнявал от какъв материал трябва да бъде построен моста. Затова изследователите са изхождали от това, че най-подходящият материал за целта навремето е бил камъкът, пише trafficnews.bg. Сглобената конструкция е показала, че в реалността такъв мост би могъл без проблем да издържи своето собствено тегло, като за целта не са необходими каквито и да е свързващи разтвори.

Проектът на моста, създаден от да Винчи, е бил 10 пъти по-дълъг от мостовете по онова време, макар и да е имал само една арка и две опори. Гениалният учен също е предвидил възможността за преминаването на малки съдове под своята конструкция. Проектът на моста да Винчи е разработил за султана на Османската империя Баязид II, който е искал да свърже със сухопътен път Константинопол и съседния район Галата.

Трябва да се отчете и находчивостта на да Винчи, който е отчел сеизмичната нестабилна обстановка по онези места и е проектирал специални опори, стабилизиращи конструкцията в момента на напречни смущения. За съжаление мостът така и не бил построен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички