Разгражда ли се пластмасата в морските дълбини

Извадиха опаковки на 30 г., които изглеждат като нови

Разгражда ли се пластмасата в морските дълбини | StandartNews.com

Учени са открили в морските дълбини пластмасова кутия за сирене и пластмасова торбичка, които са изглеждали като нови, въпреки че са изкарали над 30 години под водата, съобщава ДПА. "Нито торбичката, нито кутията носеха следи от каквото и да било разлагане или разрушаване на компонентите им", заяви биохимикът Щефан Краузе от Центъра за океанографски изследвания в източния германски град Кил.

Находката на Краузе беше описана в научното списание "Нейчър" и свидетелства за устойчивостта на пластмасовите отпадъци в природната среда.

Общо взето са редки свидетелствата за поведението на тези отпадъчни опаковки на дълбочина над 4000 метра, тъй като те трудно могат да бъдат датирани. В случая на Краузе изследователите имали късмет. Торбичката съдържала специална серия от кенчета с кока-кола, пусната за Купа Дейвис през 1988 година. Що се отнася до пластмасовата кутия от германски производител, на нея бил запазен 5-цифров пощенски код, който е бил употребяван само около 1990 година. Тези отпадъци са били изхвърлени навремето от германски изследователи в Тихия океан, които са търсели възможности за добив на магнезиева руда на 800 километра от бреговете на Перу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай