Разгадаха една от загадките на Стоунхендж

Откриха произхода на мегалитите, съставляващи известния паметник

Разгадаха една от загадките на Стоунхендж | StandartNews.com

Учени разгахдаха една от загадките за Стоунхендж - откъде произлизат повечето мегалити, съставляващи известния паметник в Уилтшър, Англия. Това стана благодарение на образци, съхранявани в САЩ десетилетия наред, предаде Ройтерс. Геохимически тестове показват, че 50 от 52-та гигантски камъка, известни като сарсени, имат общ произход и идват от Уест Уудс на около 25 километра от мястото на строителството.

Сарсените достигат между седем и девет метра височина и тежат няколко десетки тона. Учени от университета в Брайтън са приложили нова техника в изучаването им, като първо са установили химическия състав на скалите с помощта на рентгенов апарат. Оказало се, че съставът им е 99% силициев диоксид, с незначителни примеси от други елементи.

Поради сходството в състава на повечето камъни, учените стигат до заключението, че те са добивани от един и същи източник. Основни образци (керн), взети през 1958-а се оказват от голяма полза за изследването. Работници, които възстановяват паметника, ги взимат със себе си като сувенир, но след няколко десетилетия решават да ги върнат на учените.

Образците са изследвани с помощта на масспектрометър, което осигурява по-точни данни. Получените отпечатъци са сравнени с 20 възможни места на произход. Най-близко сходство е открито с кариерата Уест Уудс, Уилтшър.

Предишни проучвания показват, че по-малките "сини камъни" на Стоунхендж са донесени от Уелс, от находище на около 200 километра западно от мястото. Учените стигат до извода, че както гигантските сарсени, така и "сините камъни", са докарани на строителната площадка приблизително по едно и също време - около 2500 г. пр.н.е, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай