Разбитият самолет излетял нелегално

Разбитият самолет излетял нелегално | StandartNews.com

Шумен. Самолетът, който се разбина летището в Шумен, не е имал летателен план. Това означава, че е нямал право да излети, обясни Петър Гетов, инспектор в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА"). Той обясни, че документът се издава от ГД "ГВА"– София. Заявката за летателния план може да бъде пусната и по факс, но в случая това не е направено.

"Ще вземем двигателя, проби от горивото, маслата, цялата налична документация и до месец ще излезем с два отделни предварителни доклада. Засега това, което можем да кажем е, че е констатирано едно сериозно нарушение – липса на летателен план ", допълни Гетов.

Към момента разследващите екипи от Министерството на транспорта нямат и никакви документи, удостоверяващи дали човекът, разбил самолета, е бил правоспособен летец, чия собственост е машината, минавала ли е технически прегледи. "Към момента не можем да кажем нищо друго конкретно. При такива случаи се съставят няколко хипотези, като в процеса на работата ни те една по една отпадат, докато се стигне до реалната причина за инцидента", добави Гетов.

Състоянието на 43-годишния варненец, пилотирал падналия самолет, е критично. Вчера мъжът е претърпял няколко часова операция в шуменската болница. Той е с фрактура на черепа, счупена лява ключица и десен глезен. Поставен е на изкуствено дишане, като ще остане така поне още 24 часа.

Другата пострадала при инцидента - 24-годишна варненка, също е настанена в лечебното заведение, тя е с фрактура на тазобедрената кост, без опасност за живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай