Рашидов подписа споразумение за защита на културното наследство

Рашидов подписа споразумение за защита на културното наследство | StandartNews.com

Българският министър на културата Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, подписаха днес в Париж съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство. Това стана в сградата на френското Министерство на културата по време на работна среща между двамата министри, на която присъстваха Полина Карастоянова - председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и членовете на двете делегации.

Госпожа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на България с откриването тази вечер на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" в Музея „Лувър". „Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат до сега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на 5-годишното

Споразумение между България и Лувъра през 2016 г, то да бъде подновено за още пет години", зави госпожа Пелерен. Тя поздрави Вежди Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500" в София и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале" и Музеят „Д'Орсе" да си сътрудничат с най-новия български музей.

Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино, както и активната съвместна работа в областта на библиотечното дело и културното наследство.
По време на разговора министър Рашидов подкрепи подготвяното в момента от Франция и Италия предложение до Европейския съюз да бъде дигитализирано ценното културно наследство на Ирак и Сирия, част от което е подложено на унищожение, за да бъде запазено виртуално за поколенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай