Рашидов почете Иван Вазов в Сопот

Министър Вежди Рашидов, писателят Владимир Зарев, директорът на къща музей „Иван Вазов" в Сопот Стефан Филчев и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред стенописа на Вазов и неговите герои

Рашидов почете Иван Вазов в Сопот  | StandartNews.com

Министърът на културата Вежди Рашидов присъства на тържественото честване на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов в Сопот, информират от пресцентъра на ведомството.

„Прекланяме се пред паметта на един гений на словото, който възпя и тъгите, и радостите на България. Нека се множат последователите на Патриарха на българската литература, които могат искрено като него да извикат: "Да живее България!" и да срещнат възхвала от множеството така, както Вазов е направил през далечната 1919 година", каза министър Рашидов в пълната зала на читалището в Сопот. Той получи и поздравления за това, че преди броени дни Министерството на културата със съдействието на Столична община реализира проекта за обновяване на фасадата на къщата музей на Вазов със знаменития балкон в София.

Честването на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов започна на площада в центъра на Сопот с военен ритуал на почетните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада, приет от командира на военното формирование бригаден генерал Димитър Шивиков. Слово произнесе кметът на Сопот Веселин Личев.

Веселин Личев обяви и името на носителя на Националната литературна награда „Иван Вазов" за 2015 година – това е известният български писател, издател, публицист и сценарист Владимир Зарев. Наградата му бе връчена от министър Вежди Рашидов, който го поздрави за високото отличие и за таланта му.

„За мен е особена чест и гордост да получа тази висока награда, която е с името на Патриарха на българската литература – Иван Вазов", каза в словото си Владимир Зарев и допълни: „Неговото чисто и свято име, неговото творчество е свързано с всеки от нас, творбите му са част от всеки българин. През целия ни живот ни следват песните на Вазов, изпълнени с преклонение пред нашия народ. Залисани в ежедневието си, не си даваме сметка за направо смайващото значение на словото в живота на всеки от нас, не си даваме сметка, че това, което не е назовано, не е облечено в слово, то сякаш е лишено от енергията на познанието и реалното".

Преди тържествената част министърът на културата Вежди Рашидов и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров откриха най-новата експозиция в къща музей „Иван Вазов" – „Дюкян на Минчо Вазов". Основен акцент в нея е восъчната фигура на младия Вазов, изработена от скулптора Димитър Бакърджиев. Министърът на културата връчи „Грамота за добротворчество" на няколко ученици от Сопот, които са популяризирали идеите и творчеството на Иван Вазов в юбилейната година. В паметната книга на музея Вежди Рашидов написа: „С уважение и респект към паметта на великия Иван Вазов и гражданите на Сопот".

Министър Рашидов дари на Сопот от името на Министерството на културата и на НИМ седем оригинални икони, които да заменят изгорелите в умишлен пожар икони в параклиса „Св. Георги" над Сопот. Архиерейският наместник отец Марко благослови дарителския жест на министър Рашидов. Седемте икони бяха изнесени на сцената от артистите от театъра в Дупница, които по-късно играха пред публиката в Сопот комедията „Службогонци" от Иван Вазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай