"Раннобудните" с мъртвешко хоро в деня на студента

"Раннобудните" с мъртвешко хоро в деня на студента | StandartNews.com

София. В Международния ден на студента "Ранобудните студенти" изпълниха „мъртвешко хоро" пред Народното събрание, с което отбелязаха годишнината от нахлуването на нацисти в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.

Акцията им премина спокойно под засилено полицейско присъствие. Младежите, облечени в тениски, оцапани с кръв, легнаха на жълтите павета и играха „мъртвешко хоро". 

 „През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото, усвоили добре уроците на миналото, можем по-смело и ясно да гледаме напред", написаха студентите на страницата на групата във Facebook вчера.

Те припомнят събитията от 1939 г., когато хитлеристки части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. „В жертва падат 9 студенти, 1200 са изпратени в концентрационни лагери. Две години по-късно в Лондон Международният студентски съвет избира тази дата за Ден на студентите в чест на загиналите", припомнят младите в сооциалната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай