Ракът на гърдата поразява и мъже

Ракът на гърдата поразява и мъже | StandartNews.com

Световен месец за борба с коварното заболяване

В десет болници в София и Варна преглеждат безплатно

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол, съобщи проф. Георги Байчев, онколог от ВМА. Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените. Лекарите съветват и двата пола да преминават през профилактика. Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените, но при тях туморите обикновено са по-големи, а шансовете за лечение - по-малко. Това обясни онкологът проф. Георги Байчев. "Годишно в България се диагностицират към 3800 случая, което значи регистрирани около 38-40 мъже. Малка е честотата, но това, което е проблем, е, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. Поради това, че не се мисли при мъжа за това заболяване, късно се диагностицира и прогнозните резултати са по-лоши", добави той. Специалистът допълни, че понякога ракът на гърдата при мъжете се бърка с гинекомастия, което е свързано с уголемяване на млечните жлези: "Тогава се губят ценни месеци. И като дойдат пациентите при хирурга, обикновено стадият е авансирал, за съжаление".

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада. "София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта от този вид е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент".

В десет лечебни заведения в София и Варна ще се извършват безплатни мамологични прегледи, а в някои от болниците са предвидени и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните близки. Болниците се обединиха в обща информационна и профилактична кампания по повод Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври. Тя се организира за четвърта поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ "Света София" в партньорство със Столична община и Фондация "Една от 8". Част от кампанията тази година ще бъдат миналогодишните партньори ВМА, Специализираната болница за активно лечение по онкология - София, УМБАЛ "Света Марина", УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Света Анна" - София, Първа МБАЛ - София, Четвърта МБАЛ - София, Пета МБАЛ - София и Първа САГБАЛ "Света София". Към инициативата за пръв път се присъединява и общинската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания - София.

Маратон и 1200 балона в памет на жертвите

Бягане под наслов "Бягай с розова пола" ще бъде организирано в Южния парк в столицата в рамките на кампанията за борба с рака на гърдата. То ще се проведе на 15 октомври, събота, от 9,00 ч. Ще бъдат пуснати 1200 розови балона в памет на 1200-те жени, които всяка година губят живота си от това заболяване. Кампанията се осъществява с подкрепата на "Астра Зенека", "Новартис", "Рош", магазини "Мания", Българския форум на бизнес лидерите и с медийното партньорство на Българската национална телевизия.

Преглеждайте се сами

Самоизследването се прави веднъж в месеца, след цикъл, като жената застане срещу огледало. Добре е най-напред да се обърне внимание на контура на гърдата. Следи се за асиметрия, хлътване, придърпване или изпъкване, промяна във формата. Обръща се внимание на зърното - дали е изместено в друга посока или е хлътнало. При леко натискане се проверява дали има изтичане на секрет. След това цялата гърда се опипва внимателно. Най-характерната промяна е бучка или уплътнен участък. Следи се и за промяната в кожата. Зачервяването й невинаги е свързано с възпалителение, но може да е признак на злокачествен процес в гърдата. При констатиране на нещо необичайно пациентката трябва да се консултира със специалист.

Жените трябва да започнат да обръщат внимание на млечните си жлези още от 20-годишна възраст. Оттогава е необходимо да се самоизследват един път в месеца. Допреди години туморно образувания на гърдата при жени под 30 години се срещаше много рядко. В последното десетилетие се наблюдава намаляване на възрастта, а при младите хора болестта протича по-агресивно, отколкото при възрастните.

След навършване на 30 години жените трябва да ходят на преглед поне един път годишно, а след 40 - по два пъти в годината при хирург. Златният стандарт при изследването е мамография с преглед, и ако се наложи, уточняваща ехография. До 40-годишна възраст мамографията по възможност трябва да се избягва, съветват лекарите. Там приоритетни са ехографията и прегледът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай