Работници блокират две жп линии заради заплати

Работници блокират две жп линии заради заплати | StandartNews.com

Карлово. Работници от Вагоно-ремонтния завод в Карлово (ВРЗ-Карлово) ще блокират утре две жп линии в знак на протест за неизплатени заплати. Това съобщиха жп синдикалисти от родния град на Левски. От 12 до 14 часа те ще спрат движението на влаковете при гара Карлово по 3-та главна жп линия София-Бургас, както и по линията Карлово-Пловдив. Това може малко да забави движението на влаковете от София до Бургас, тъй като те ще трябва да заобиколят през Пловдив.

Декларация за предстоящите блокади на двете жп линии е внесена в петък в поделението на НК "Железопътна инфраструктура" в Пловдив, съобщиха осведомени. Както "Стандарт" вече писа, работниците в жп завода не са получавали заплатите си за май, юни и юли, а от около три години частното предприятие изплаща до 60% от договорените възнаграждения.

Срещу завода в съда са заведени стотици искове за дължими възнаграждения и въпреки спечелените дела, служителите все още не са получили изкараните си и повторно спечелени в съда пари, обясниха самите те. Освен това от 210 души в карловското предприятие са останали под 20%. Служителите масово напускали заради неиздължените им заплати, някои от които достигат до 20 хил. лв. Както "Стандарт" вече писа, преди месец завода е напуснал дори неговият изпълнителен директор. Пловдивското поделение на Инспекцията по труда вече влезе на проверка във ВРЗ-Карлово, след като на 9 септември работниците се вдигнаха на стачка заради неизплатените възнаграждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай