Пускат полети Варна - Доха през 2017-та

Пускат полети Варна - Доха през 2017-та | StandartNews.com

За първи път в Катар предстои мащабно отбелязване на националния празник на България Трети март. Ще се състои прием, на който са поканени целият дипломатически корпус, представители на българската общност и търговски представители. Ще съчетаем националния празник с отбелязването на първи март, обясни посланикът ни в Катар Метин Казак в интервю за "Преди всички".

Българите в Катар са около 450 души, но броят им се увеличава заради наемането на работна ръка от цял свят, включително от Източна Европа. Катар е своеобразна строителна площадка в подготовката на страната за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година, подчерта посланикът и посочи, че българските компании и специалисти могат да се включат в тези мащабни инфраструктурни проекти.

Казак заяви, че приоритет за тази година е традиционни български продукти да получат достъп до катарския пазар. Работи се и за директна самолетна връзка Доха – Варна за следващия летен сезон.

С изграждането на проектите за интерконекторните газови връзки с Турция и Гърция възможността България да диверсифицира доставките си на природен газ и конкретно от Катар добива по-реални изражения, коментира още дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай