Психиатриите принудени да пускат пациенти

Психиатриите принудени да пускат пациенти | StandartNews.com

София. Държавните психиатрични болници страдат от липса на персонал и на пари. Тези заведения се финансират само от държавния бюджет, не работят по клинични пътеки, обясни пред БНР д-р Тодор Толев, който управлява най-голямата психиатрична болница у нас - в Раднево. По думите му проблемите са толкова тежки, че понякога се налага пациентите да бъдат пускани извън психиатриите по принуда.

Има пациенти, които представляват риск за обществото и те трябва задължително да се лекуват в психиатриите. Трябва да осигурим безопасността и на самите пациенти, а с толкова малко персонал това не може да се постигне. И какво остава, освен да разпуснем пациентите, каза д-р Толев.

Независимо дали финансирането ще става по клинични пътеки или по друг начин, но трябва спешно да получим попълнение на персонала, което да запуши дупките. Това ще стане, ако заплащането стане поне сходно на това в другите болници, коментира докторът.

В момента болницата в Раднево работят 12 лекари, 67 медицински сестри и 12-ина санитари. В добрите времена болницата имаше 21 лекари. Заплатите са 500 лв. - за лекарите и 400 лв. - за медицинските сестри. На две отделения има една медицинска сестра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай