Първото чувство, че остаряваме

Средно човек започва да се чувства стар на 47-годишна възраст

Първото чувство, че остаряваме | StandartNews.com

Според изследване, средно човек започва да се чувства стар на 47-годишна възраст. По същия начин средният респондент започва да се тревожи истински за свързаните с възрастта телесни промени на около 50 години, съобщава „Стъди Файндс“, цитиран от Dariknews.

Неумолимият ход на времето очевидно е голямо притеснение за много хора. Като цяло 65% казват, че остаряването е сред основните им страхове. Почти половината казват, че най-вече са загрижени за нарушението на умствените функции, които толкова често идват с напредналата възраст.

64% се притесняват, че техните мисловни способности няма да продължат толкова дълго, колкото физическото им здраве. Изненадващо, повечето участници не са толкова загрижени от загубата на младежкия си вид.

Поръчано от „Elysium Health“, проучването също така отбелязва, че близо половината от анкетираните съобщават за фамилна анамнеза за загуба на памет, свързана с възрастта.

Освен това две трети казват, че паметта им вече не е това, което е била някога. На 25% им се губят спомени веднъж на ден, а на 20% по няколко пъти на ден. Над половината (58%) често забравят имена на хора или моменти от срещи с тях.

Удивително е, че цели 38% дори се нуждаят от време, за да си спомнят рождения ден на своя най-близък човек. Проблемът обаче е, че 84% казват, че изобщо не правят нищо, за да подобрят здравето на мозъка си.

„Докато повече от половината от анкетираните правилно са установили, че прекомерната консумация на алкохол, пушенето на цигари и липсата на сън ускоряват скоростта на загуба на част от паметта, която се случва с напредването на възрастта, само 41% смятат, че лошите хранителни навици също оказват влияние“, казва изпълнителният директор на „Elysium Health“ Ерик Маркотули.

За съжаление, целият стрес и безпокойство, причинени от COVID-19, затрудняват поддържането на здравословен начин на живот. Откакто е започнала пандемията, 38% споделят, че спят по-лошо, над 20% се хранят по-нездравословно и 14% пият повече алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай