Първият "Оскар" връчен на 16 май преди 90 години

Най-много награди - 4, е спечелила актрисата Катрин Хепбърн

Първият "Оскар"   връчен  на 16 май преди 90 години | StandartNews.com

За първи път името е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. 

На 16 май 1929 г. в Холивуд, щата Калифорния, е връчена първата награда на филмовата академия на САЩ, по-известна като Оскар. Тя е най-значимото филмово отличие в САЩ. Дава се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки - професионална почетна организация, в която има близо 6000 гласуващи лица.

Статуетката „Оскар“ представлява фигура на рицар в цял ръст, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как призът получава името си. Най-популярната история гласи, че библиотекарката на Академията Маргарет Херик, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“.

За първи път името е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч. Въпреки че в пресата това наименование набира популярност в края на 1930-а, Академията приема официално неговата употреба едва през 1939-а.

Първите награди са раздадени на банкет в Блосъм Рум в холивудския Рузвелт Хотел, но сред участниците няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари, 3 месеца по-рано.

Мерил Стрийп държи рекорда за актьор (без значение мъж или жена) с най-много номинации - 17 на брой (до 2011-а), като е спечелила 3 от тях, последната за ролята във филма "Желязната лейди" (2011 г.)

Максималният брой награди, спечелени от един филм засега, е 11. Това са постигали три продукции - Бен-Хур (1959 г.), Титаник (1997 г.) и Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003 г.)

В историята на Оскарите най-много награди за най-добра женска роля - 4, е спечелила актриса Катрин Хепбърн, с което влиза в Рекордите на Гинес. Световна слава й носят филмите „Утринна слава“, Познай кой ще дойде на вечеря“, „Лъвът през зимата“ и „На златното езеро“. От 23 март 2002-ра насам церемонията по награждаването се състои в специално посветения на това "Дом на Оскарите" - кинотеатъра Кодак в Холивуд, недалеч от Рузвелт хотел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай