Прозрачни риби! Еникални снимки на Пимпирев

Какво става в базата ни в Антарктида

Прозрачни риби! Еникални снимки на Пимпирев | StandartNews.com

Живи риби от акваторията на нашия залив в Антарктида, сред които и уникалната ледена риба, ще плуват догодина в Природонаучния музей в Пловдив, съобщи „Марица”.

Те ще бъдат пренесени до България от Антарктида в специални аквариуми с нашия военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който се включва за пръв път в  31-вата българска антарктическа експедиция, което я прави историческа.

Рибите ще живеят в аквариуми в пловдивския музей, където за тях ще се поддържа нужната постоянна температура от около 0 градуса, комфортна за тези организми.  

Операцията е в рамките на спечелен проект, по който работи Природонаучният музей, разкри проф. Христо Пимпирев, доайен на българската антарктическа програма, ръководител на ежегодните национални научни експедиции до базата ни „Св. Климент Охридски”, председател-учредител на Българския антарктически институт. 

Първата открита от български учен ледена риба предизвика фурор. Тя е уникална - единственото прозрачно гръбначно животно без хемоглобин в кръвта. Приспособила се е към ледените води и живее много по-дълго от посестримите си на тропиците. Затова проучването на организма и метаболизма й ще открие тайни за оцеляването в екстремни условия. 

За 31-ви път проф. Пимпирев стяга багажа си, за да оглави поредната ни експедиция в Антарктида. Досега не е пропускал нито една - трето десетилетие прекарва по няколко месеца годишно на Ледения континент - негова неизменна любов.

Професорът заминава в края на  януари, ще  пресрещне кораба ни в Мар дел Плата край Буенос Айрес, където ще заредят гориво и храна за експедицията. На път към базата ни на остров Ливингстън корабът ще прекоси най-бурните води на Земята - Пролива на Дрейк, където се срещат  Атлантическият и Тихият океан. 

Антарктик номер 1 не се бои от ледени бури. Няма търпение да види отново любимците си - пингвините. Сред тях са децата на българския талисман - пингвина Гошо. Първите полярници го намерили  със счупено краче, шинирали го. Приятелката му пингвинка предано му носела храна, докато се възстанови. После, години наред,  леко накуцващият Гошо и половинката му неизменно посрещали българските полярници на брега - било трогателно до сълзи.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай