Проверяват системна операторка за разпределяне на делата

Проверяват системна операторка за разпределяне на делата | StandartNews.com

София. Нарушен е принципът на случайното разпределение на делата в столичния следствен отдел към прокуратурата. Това стана ясно след проверка на обвинителите за период от 4 години - началото на 2009-7 май 2012 година.

От общия брой дела са проверени 1241. 139 дела са допълнително подложени на инспекция заради класифицирана информация. Отговорна за нарушаване на принципа на случайния избор е системна администраторка в столичното следствие. Името на служителката е Росица Найденова. На въпроси на проверяващите защо е действала по този начин, тя заявила, че други колеги правят така. От нея се искало резултат без значение по какъв начин ще стигне до него. Найденова имала и заместник, който също така е участвал в разпределението, но по-малко.

Образувани са дисциплинарни производства срещу всички служители, които са работили с този софтуер, заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. Беше демонстрирана електронната система, на която стана ясно, че имало много откази да бъдат разпределени дела по усмотрение на системния оператор. Интересни са мотивите за отказите от типа на "Ох-х-х", "майчинство", "отпуск, може би", "Господинът не желае да вземе делото", а най-фрапиращият сред тях е: "много наведнъж за ЧНГ".

При проверката са констатирани и нарушения при преразпределение на делата, както и промяна на натовареността на следователите. Имало е следователи без нито едно разпределено производство, а други са били 100 % натоварени. "Има и игра с процентите, има манипулиране на програмата", заявиха от прокуратурата. Според тях системните администратори понякога просто са изтривали следователи от електронните протоколи. Предстои прокуратурата да изясни какви конкретни нарушения са извършвани и от кого по време на разпределението на делата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай