Проверяват опасно свлачище над квартал с 1000 жители

Проверяват опасно свлачище над квартал с 1000 жители | StandartNews.com

Симитли. Областният управител Муса Палев назначи експертна комисия, която да извърши оглед на опасно свлачище в квартал „Ораново" в град Симитли. В понеделник комисия с представители на Министерство на регионалното развитие, БАН, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", инженери и хидрогеолози започват работа на място в миньорския жилищен комплекс. Задачата им е да направят адекватна оценка на състоянието на свлачището и да набележат конкретни мерки за защита на населението от свличането на земни маси.

Заповедта на губернатора е в изпълнение на министерско нареждане. Държавата стартира процедура за проучване на укрепването на свлачището. Движението на земни маси в квартала придобива все по-тревожи размери през последните години. А при всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал.

Проблемът ескалира със страшна сила всяка пролет и есен. За укрепването му и за обезопасяването на крайните къщи в района са необходими милиони левове. От няколко години кметът на общината Апостол Апостолов алармира всички отговорни институции. Държавата чу за проблема в Симитли едва преди няколко месеца. По настояване на общината правителството предприе конкретни действия. Министерство на регионалното развитие стартира процедура по прединвестиционни проучвания за обект „Укрепване на свлачище в кв. „Ораново" в град Симитли". Експертите трябва да са готови със становище до 6 декември. Контролът по изпълнение на експертната оценка ще се осъществява от областния управител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай