Проверяват кметски палат за 1.5 млн. (ОБЗОР)

Проверяват кметски палат за 1.5 млн. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да се оправдавам за една селска къща с оранжерия, заяви Тодор Попов

Прокурори и данъчни ще проверяват имотите на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Скандалът гръмна, след като стана ясно, че той живее в луксозно имение с басейн, фитнес, джакузи, къща за гости и много екстри. Имотът на кмета в село Паталеница е построен през 2014 година. Край него има изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник.

"За да се започне подобна инвестиция, трябват поне 1,5 млн. лева", съобщи независимият лицензиран оценител инженер Георги Георгиев пред бТВ. Според него около 1 млн. лева излиза част от двора, къщата, фитнесът и гаражът.
Кметът Тодор Попов категорично отрича вилата му да е толкова скъпа. "Няма за какво да се оправдавам, освен че съм си направил една селска къща с един голям двор и това е", каза той. И обясни, че тя струва 300 000 лева заедно с пристройките. Оградата била 86 000 лв. "Разгърната площ от 420 кв. Имам 3,5 декара мои. Останалите са на приятели, с които сме си правили партия", каза още кметът на Пазарджик. По думите му басейнът не е точно басейн. "Едната половина е джакузи, другата е жилищна", уточни Попов. Сградата отсреща пък била фитнес. "То е около 50 квадрата, където си спортувам. Гараж и това е", каза градоначалникът. Той допълни, че къщата е еднофамилна. На долния етаж имало хол, трапезария и кухня. "Горе имам две спални за децата, една за мен и за жена ми", разказа кметът. Селският парник струвал 2000 лева.

"Това е оранжерийка. Да си садим розови домати и краставици, такава покрита градина. Направил една пристройка, тя е с две такива помещения, като ми идват приятели на гости, да има къде да спят", каза още Попов. Каква е реалната цена на имението и дали има злоупотреби ще стане ясно след проверката на държавните органи. Окръжна прокуратура Пазарджик се самосезира за имотите на кмета Тодор Попов, съобщи вчера нейният говорител Димитрия Ганчева. Тя уточни, че още не е започнала проверка по случая. "Образувана е преписка, която предстои да бъде разпределена на наблюдаващ прокурор на случаен принцип. Обвинителят, при когото отиде преписката, ще прецени дали да започне проверка. Той може да прецени и направо да образува наказателно производство, тъй като това е в неговите правомощия", обясни Ганчева пред Фокус. Националната агенция по приходите също прави ревизия на имущественото състояние на кмета на Пазарджик. "В резултат на появилите се коментари за несъответствие НАП вече е образувала проверка на г-н Попов и ще се установи по надлежна методика дали има основание за упреците спрямо кмета на Пазарджик", съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Според общинари заплатата на кмета е около 2000 лева, а през последните седем години, откакто е на поста, не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата му се занимава с бизнес, а четирите й фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто той управлява общината.

"Лично за себе си съм открил несъответствие между доходите, които са декларирани, и имотното състояние на кмета на общината", коментира общинският съветник от Пазарджик Румен Петков пред бТВ. По преценка на специалисти само оградата на въпросния имот била над 150 000 лв. Влагоуловителната система за басейна е над 80 000 лв., посочи общинарят.
"За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лева доходи", заяви кметът Тодор Попов. В документите той обявил 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната декларация за държавните служители през последните седем години, са под 700 000 лева.

Експерт: Басейнът като сграда за 200 бона

С по-малко от 1,5 млн. лева в джоба подобна инвестиция трудно може да се реализира. Това каза лицензираният оценител инженер Георги Георгиев пред бТВ. Той обясни, че басейнът не е олимпийски. "Този е поне 25 м на 20 м, имаме 250 кв.", коментира експертът. "Огради, подпорни съоръжения. Те са подобрение към терена. Значи говорим, че басейнът струва като сграда за 200 000 лева", каза още лицензираният оценител.

Горанов отсече: Нулева толерантност към злоупотреби

През процедурата по проверка на имуществото са минавали много публични личности. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод проверката на пазарджишкия кмет Тодор Попов.
"Нулева толерантност към опита да бъдат отклонявани средства или нарушаване държавния интерес чрез злоупотреби с публични средства, било то чрез отклоняване плащането на данъци или чрез неефективно разходване на целеви разходи", категоричен беше Горанов.

Ровят и фирмите на съпругата

Данъчните вече проверяват дали имуществото на кмета на Пазарджик Тодор Попов и семейството му отговаря на официалните им доходи. При тази проверка данъчните гледат и какви печалби са декларирали фирмите на съпругата на Попов за последните пет години. Официалните доходи на кмета и тези на съпругата му и печалбите на нейните фирми ще бъдат съпоставени с имотите на семейството. Ако се открие разминаване, за укритите данъци семейството на Тодор Попов ще трябва да плати данъци, заедно с лихвите за последните пет години. Проверката обаче още продължава и тепърва ще се изяснява дали става въпрос за укрити доходи. Подобни ревизии на заможни хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните доходи, данъчните правят постоянно, като на година се проверяват около 1800-2000 души.

Градоначалникът: Ще разкрия цялата истина

Голяма част от изнесените данни в репортаж по една от националните телевизии не отговарят на истината. Това заяви кметът Тодор Попов в специална позиция до медиите, разпространена вчера. "Подготвям детайлно обобщение на факти и обстоятелства - такива, каквито са, по случая. Идната седмица ще Ви запозная с тях", каза още градоначалникът по повод излъчения репортаж по бТВ за къщата му в село Паталеница. Попов допълни, че цени високо професионализма на журналистите и желанието им да отразяват обективно всички гледни точки. "Затова разчитам, че ще мога да се възползвам от правото си на отговор", посочи в заключение кметът на Пазарджик.

Кара джип на свой приятел

Джипът, който кара кметът на Пазарджик, не бил негов, става ясно още от репортажа на бТВ. Колата била на приятели на Тодор Попов. "Фирмата е на мой приятел, фирма за хлебни изделия", твърди кметът. По информация на бТВ въпросната фирма снабдява детските градини на общината с хлебни изделия. "Да, ама човекът е спечелил конкурса и снабдява детските градини с хляб", обясни кметът в отговор на въпрос дали това не е конфликт на интереси. "Е какъв конфликт на интереси? Ама стига с тази кола, тя не е подарена на кмета, тя е дадена за ползване на общината", коментира още управникът.

Убиха дясната му ръка

Дясната ръка на кмета Тодор Попов беше жестоко убита в средата на януари. Тогава той заяви, че е потресен и шокиран от случилото се със своята пиарка Татяна Стоянова. Градоначалникът изключи възможността убийството на дясната му ръка да е свързано със служебни ангажименти, където била перфектна. Пред него Стоянова не е споделяла да има каквито и да било отправени заплахи, както и проблеми в личния си живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай