Проведоха се протести и контрапротести за Карадере в цялата страна

Пловдив

Проведоха се протести и контрапротести за Карадере в цялата страна  | StandartNews.com

Протести и контрапротести се проведоха днес в различни градове в страната във връзка със строителството по Черноморието и в частност - Карадере.

Протестиращите срещу застрояването апелират към спешно приемане на предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които спират строителството в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, включително на Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, както и дюните на Несебър. Вторият им апел е за отмяна на решението за инвестиция клас А на застроителите на Карадере.

София. Около 50 души се събраха при езерото Ариана в защита на Карадере и срещу застрояването му. „Зелените" правят подписка с тези искания, която бе подписана от протестиращите, а се включиха и случайно преминаващи хора. За момента няма напрежение, обстановката е спокойна. Впоследствие протестиращите са се насочили към района на Народното събрание.

Варна. Протест срещу застрояването на Карадере се състоя и във Варна. Природозащитниците, около 30 на брой, бяха редимно млади хора, някои от тях носеха знамена. Протестът премина мирно и тихо.

В Бургас протестът беше с предизвестие от една седмица в социалната мрежа Фейсбул и беше насрочен за обедните часове. Само 11 активисти се събраха да засвидетелстват позицията си срещу застрояването на Карадере. Малката група демонстранти беше отразена от 17 репортери от местните медии. В морските общини протестират и срещу "зеления рекет" и настояват да не се спира развитието на туризма.

В Пловдив групата демонстранти също бе малобройна. Едва десетина екозащитници се включиха в протеста в ранните следобедни часове, а протестът им мина почти незабелязан от пловдивчани, по Главната улица в града.

Морето на бунт срещу зеления октопод

Вълна от бунтове заля в неделя Черноморието. Местните хора и бизнеса скочиха заедно срещу рестрикциите за строителство по черноморското крайбрежие. Те обявиха, че започват серия от протести срещу "зеления рекет", който спъва важни туристически проекти и обрича местните на безработица. Протести имаше в девет морски общини. От 9.30 до 10 ч. протестираха жителите на Долни Чифлик, Бяла и Обзор. Точно в 12 започна протестът край Несебър на входа на Слънчев бряг. Над 120 души излязоха там на пътя Бургас-Варна. Един час след тях стартира бунтът в Поморие. Строители, хотелиери и обикновени граждани скандираха „Не на зеления рекет" и "Зелената мафия вън". Бунтовниците издигнаха плакати, с които призоваха държавата да защити икономиката и туризма. "Категорично не сме съгласни една шепа "еколози" да спира развитието на българското Черноморие и да обрича на глад местните жители. Не сме съгласни и с предложените промени в ЗУЧК, които касаят забрана за строителство до 2 км от бреговата ивица в зона А и Б. Настояваме правителството да се намеси и да защити интереса на всички жители по Черноморието. Крайно време всички заедно да се обединим и да спрем зеления рекет", завиха от Национална Асоциация българско Черноморие, които също подкрепиха активно протестите.

На протеста в Несебър присъстваха и група украински граждани. „Защитаваме баланса между зелена България и бизнеса. Искаме запазване на законите такива каквито са за устройство на черноморското крайбрежие", заявиха протестиращите.

Чакат в Бяла инвеститора в Карадере

Инвеститорът в проекта "Карадере" ще дойде да се срещне с хората в Бяла и публично да покаже намеренията си. Това съобщи кметът на морския град Анастас Трендафилов, който има уговорка с компанията в понеделник да уточнят кога ще стане публичното обсъждане на място.

Той организира и контрапротест под надслов "Да се намери баланс между екология и икономика". Екип на германската национална телевизия /ARD/ засне на място мероприятието. "Карадере е територията с най-голям потенциал за развитие на туризма", смятат местните. "Да отрежем пипалата на зеления октопод", разпалено заяви и кметът Трендафилов. По думите му местните са най-заинтересовани от защита на природата. Той посочи още, че в града има техникум по туризъм, но кадрите му трябва да търсят препитание извън Бяла. Днес се проведоха протести и в защита на природата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата в шествието се включиха неколкостотин души. Те поискаха гаранции за опазването на Черноморското крайбрежие и малкото останали диви плажове и дюни, както и за обявяване на парк "Българско черноморие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай