Четвъртък,

Протести срещу приватизацията на БДЖ

От: Администратор -
A
A
A

София. Протести срещу приватизацията на БДЖ ще се проведат на централните гари в София и Пловдив. Идеята за така нареченият флашмоб е на "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" и е организирана през социалните мрежи. Участието си в протестите са потвърдили около 150 души, съобщава БНР.


От гражданската инициатива смятат, че приватзицията на "Товарни превози" ще ликвидира железницата, тъй като това е последната компания, която би могла да изведе икономиката на България от кризата и да носи приходи от международен товарен транспорт. Организаторите посочват още, че продажбата ще създаде частен мпмопол, защото 85% от пазара на товарните железопътни превози принадлежи на компанията.

Дружеството ще бъде продадено за сума между 100 и 200 милиона лева, при положение, че годишната му печалба е 150 милиона и това ще ощети българската дфържава с над 1 милиард лева за срок от 10 години. Най-качествените локомотиви ще бъдат продадени заедно с БДЖ "Товарни превози" и това ще рефлектира върху пътническите, което пък ще доведе до неминуемия фалит на дружеството, смятат още протестиращите.

Те настояват за оставаката на министъра на транспорта Ивайло Московски, както на цялото ръководство на БДЖ, защото, по думите им, то води железницата към умишлен фалит.
Иницаитвата е под наслов "Окупирай Централна гара", но организторите няма да правят блокади.

Тагове: Протести Бдж

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички