Протести до дупка за прегазеното бебе

Крушевец не вярва на Темида, искат арест за пияния граничар

Протести до дупка за прегазеното бебе | StandartNews.com

Слагат 5 легнали полицая на пътя след дъжд качулка

Вместо с тържества бургаското село Крушевец отбеляза Деня на Независимостта с протест. Близо 50 местни жители блокираха с жива верига международния път, който води към Турция през Малко Търново. Начело на протеста застанаха родителите на 11-месечната Красимира, която бе убита на тротоара в бебешката си количка на 11 септември. Те спряха автомобилното движение за половин час, въпреки че нямаха разрешение от кметството. Майката Нонка и бащата Красимир са потресени от решението на съда да пусне от ареста убиеца на бебето им. Промяната на мярката за неотклонение в домашен арест на 36-годишния Костадин Стоянов накара хората да излязат на шосето за втори път.

Бургас. "Какъв е този съд, който пуска убиец на дете на свобода?! Мястото му е в ареста! Ако има закони в тази държава, нека да се спазват от всички. Решението е несправедливо. Те казват, че нямало доказателства. Какви по-големи от това, че е починало невинно дете? Отнет е човешки живот на тротоара след употреба на алкохол от страна на шофьора. Той е убиец! Искам справедлив процес, но не вярвам, че това ще се случи. Ще протестираме и пред съда, ако блокадата не помогне и не ни чуят", каза бащата на прегазеното бебе Красимир.

Майката на детето не успя и този път да удържи сълзите си. Тя с мъка връщаше лентата назад и си припомняше последните часове, прекарани с малката Краси. На 1 октомври детето трябваше да навърши една годинка. Мъката ни е голяма. Държа се само заради другото си дете, проплака Нонка.

Родителите се страхуват, че случаят може да бъде потулен и граничният полицай да се отърве само с условна присъда. Те отказват да повярват на трите алкохолни проби, според които Костадин Стоянов е имал минимална концентрация на алкохол в кръвта. "Не знам какви цифри извадиха тези хора, но шофьорът беше пиян. Личеше му от 100 м. Всички го видяхме. Лично аз видях как колегите му му даваха да пие кисело мляко, за да заблуди дрегера", каза Милчо, който е приятел на семейството. В изблик на безсилен гняв майката на убитото дете се разрида: "Ако беше някой друг, щяха да го задържат за постоянно. Как този човек е невинен? Количката ли му се навря под колата?", попита през сълзи тя.

Официално причините за тежката катастрофа, която отне живота на невръстното бебе, все още не са известни, защото експертизите не са готови. Местните хора обаче са убедени, че причината е една. Те смятат, че граничният полицай е заспал на волана заради употреба на алкохол и автомобилът му е станал неуправляем. "Не може друго да е. 100% е заспал, докато е шофирал. Предишната вечер бил на купон в Малко Търново. Яли и пили цяла нощ, преди това пък карал дежурство. Бил е преуморен и пиян. Затова в един момент е заспал и колата е тръгнала наляво, право към тротоара. Ако не беше заспал, щеше да натисне спирачки, а колата спира чак като помита количката и се блъска в електрическия стълб", коментират хората в Крушевец. Всички в селото страдат заедно със семейството на Краси, защото всяко друго дете можеше да е на нейното място в този момент.

След трагедията на 11 септември от областното пътно управление в Бургас решиха на пътя в Крушевец да бъдат поставени общо 5 легнали полицая. Решението беше взето в началото на миналата седмица, но монтажът още не е започнал. Все още няма и краен срок за поставяне на ограничителите на скоростта.

"Доволен съм и аз, и хората в селото, че най-накрая решиха да сложат легнали полицаи и колите няма вече да летят по пътя. Но това е само първата стъпка. Докато не се изградят, няма как да сме спокойни", каза кметът на селото Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай