Протестър забърка скандал с Русия

Протестър забърка скандал с Русия | StandartNews.com

Грозен скандал с Русия забърка навръх 3 март никому неизвестният сайт bgtimes. Той си измисли "новината", че на връх Шипка е поканен турският президент Реджеп Ердоган. Случайно или не, информацията се разпространи из руските издания "Правда", "Московский комсомолец", "Израил 24", "Комсомолская правда" и др. В коментарната си част пък руските медии укориха българите, че поканили дори Ердоган, но не и Владимир Путин.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира, че в Кремъл не е получавана покана от България на името на президента Владимир Путин за празненствата за Деня за освобождението от османско иго, но с уважение се отнася към това решение на суверенна държава. "И разбира се, искаме българските ни партньори действително да са свободни от каквото и да е иго, и да бъдат суверенни дотолкова, че да не вредят на интересите на страната си по никакъв начин", каза още Песков.

Говорителят на българското външно министерство Бетина Жотева реагира светкавично. "Това е една долна манипулация, която не помага с нищо в двустранните отношения. Правителството не е поканило за честванията на празника правителствени ръководители или държавни глави от нито една страна", отсече гласът на Даниел Митов.

Оказа се, че автор на материала за Ердоган на Шипка е блогърът Крум Фильовски. 42-годишният мъж е познат като активен протестър. В блога му може да се срещне дори "сензационна" рецепта за олио от канабис, с което се лекувал рак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай