Протест срещу смъртна присъда пред посолството на Ливан

Пловдивчани поискаха набедения за израелски шпионин Талал Халил да бъде освободен

Протест срещу смъртна присъда пред посолството на Ливан | StandartNews.com

София. Двайсетина приятели и роднини на Талал Халил протестираха вчера пред посолството на Ливан в София. 62-годишният Халил, който е женен за българка и от 23 години живее в Пловдив, ще бъде изправен през Военния съд в Бейрут на 1 ноември.

Ливанската прокуратура го обвинява в шпионаж в полза на Израел и иска смъртна присъда.

„Талал е невинен! Той е добър човек! Освободете болния ми мъж!", призова съпругата му Кети Райчева.

Ливанецът е отвлечен от органите по сигурността на „Хизбула" на улицата в Бейрут на 25 ноември миналата година. Той е отишъл в родината си, за да си прибере полагащите му се по наследство имоти. Също и за да се откаже от ливанското си гражданство с цел да придобие български паспорт. Два месеца е държан в таен затвор на шиитската групировка, където е изтезаван и разпитван, без семейството му да бъде уведомено. Впоследствие е предаден на Военното разузнаване на Ливан и настанен в централния затвор „Румие" в Бейрут. През 11-те месеца зад решетките Талал е прекарал три инфаркта и е отслабнал от 120 на 60 кг.

Най-тежкото обвинение срещу него е, че е събирал и предавал данни на „Мосад" за местонахождението на генералния секретар на "Хизбула" шейх Хасан Насралла с цел да подпомогне убийството му от Израел. От години Насралла живее в секретни бункери и се придвижва по мрежа от тайни тунели под земята. Освен това ливанецът е проучвал и военните щабове на Хизбула в Южен Бейрут, които впоследствие израелската военна авиация е бомбардирала през лятото на 2006 г.

Ливанските власти твърдят, че за предателството си е получил $100 000 от Израел. Според обвинителния акт Талал Халил е бил вербуван от израелските офицери от „Мосад" - Любо, Радо, Емо, Димитър, Наско, Кибарски, Альоша, Сами и Раймон, които били от еврейски произход.

Всъщност всички те са негови приятели от Пловдив, като повечето са членове на БСП-Пловдив. Халил и съпругата му Кети Райчева също членуват в Социалистическата партия от дълги години.

„Хизбула не е партия на Бога, щом изтезава и убива невинни хора! Хизбула е партия на дявола и ще бъде проклета, ако не освободи мъжа ми!", подчерта Кети Райчева. Тя заяви, че ще протестите ще продължат, докато не постигнат справедлива присъда. Демонстрантите връчиха декларация на секретаря на посолството, в която настояват Ливан да спазва международните закони и човешките права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай