Прокурр категоричен: Взривът в Анево е инцидент

Прокурр категоричен: Взривът в Анево е инцидент | StandartNews.com

Няма данни за умисъл, със сигурност взривът в Анево е инцидент, поясни окръжният прокурор на Пловдив-Румен Попов, цитиран от БГНЕС.

"Чуждият гражданин, който е загинал, е зареждал гранатата. Касае се за инцидент при експериментална стрелба с гранатомет. Вследствие на този инцидент, въз основа, на който е образувано и досъдебно производство по чл. 123 от НК, е починал един чужд гражданин. Други двама чужди граждани също са в болница, единият, от които е в тежко и критично състояние", заяви Попов.

По думите му чуждите граждани са цивилни с американски паспорти и категорично не са търговци на оръжия. "Те са представители на друго дружество. Били са във ВМЗ-Сопот, защото с договор с ВМЗ-Сопот са имали възможност да участват в изпитанията на тези гранати. Целта на изпитанията е била обучителна. Обучителите са били квалифицирани и са от ВМЗ. Единият българин е преводач, а другият е инструктор и е ранен", поясни той.

Попов коментира, че по първоначални данни инцидентът е станал при зареждане на гранатата в гранатомета и е предизвикан взрив. "Няма данни за умисъл, със сигурност говорим за инцидент. Тепърва установяваме дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тази граната и гранатомета. Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва. Този полигон е точно за това - да се изпитват различни видове боеприпаси, каквато е и гранатата", добави Румен Попов.

Областният управител на Пловдив-Розалин Петков успокои, че за населението няма никаква опасност. "Инцидентът е единичен така, че населението трябва да е спокойно. В момента инспекцията по труда е в полигона", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай