Прокурорски скандал за САПАРД

Прокурорски скандал за САПАРД | StandartNews.com

София. Скандал по делото САПАРД гръмна в прокуратурата. Часове след като държавното обвинение оттегли жалбата срещу произнесените оправдателни присъди, Бойко Найденов поиска досъдебното производство да се възобнови. Разследване грози и самия прокурор, оттеглил жалбата.

Стойчо Ненков е обвинителят, който не е протестирал оправдателната присъда срещу Марио Николов и останалите обвиняеми за източване на 7.5 млн. евро по САПАРД. Преди повече от месец Софийския апелативен съд постанови, че те са невинни. Тогава прокуратурата заяви, че ще протестира решението. Днес обаче стана ясно, че срокът е изтекъл, а това не е направено.

Ненков в последния момент и нарушавайки вътрешните правила на прокуратурата е променил решението за протестиране на присъдата на държавното обвинение, заяви и.д. главен прокурор Бойко Найденов.

Случаят по САПАРД е възложен на Ненков едва преди броени дни. Първоначално прокурорът от САС Магдалена Лазарова-Проданова е внесла протест срещу оправдателните присъди на Софийския апелативен съд. След като тя беше избрана за член на ВСС, делото е разпределено на прокурор Стойчо Ненков. Тогава той внася допълнение, с което оттегля протеста.

Веднага, след като разбрах, разпоредих дисциплинарна проверка срещу Ненков, каза Найденов. Материалите са пратени на Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура. Те трябва да преценят дали да започнат дисциплинарно производство и досъдебно производство срещу Ненков.

Освен това прокуратурата ще иска възобновяване на досъдебното производство по САПАРД, заяви Найденов.

Не поддържам протеста срещу Марио Николов поради липса на доказателства, обясни пък прокурор Стойчо Ненков. Според него голяма част от колегите не са искали да пишат нищо по това дело именно поради липсата на доказателства.

Освен това действията ми по протеста на делото са съгласувани със зам. глания прокурор Галина Тонева, заяво Ненков.

Самата Галина Тонева още при оправдателната присъда на САС заяви, че може да има грешка в самото обвинение. Тя допълни, че има непълноти при доказателства по делото. На същото мнение сега е и Ненков.

Делото е провалено изначало от тези, които са работили по него - разследващият орган и прокурорите, смята той.

При произнасянето на оправдателните присъди преди месец директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че има нещо притеснително в подобни решения на съда. Тогава обвинението ги обжалва пред Върховния касационен съд, а вътрешният министър Цветан Цветанов изказа възмущение от решението на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай