Професор слага кръст на "Дянков"

Професор слага кръст на "Дянков" | StandartNews.com

Нова антикризисна политика, която слага кръст на модела "Дянков". Това обещава проф. Кръстьо Петков, който се присъедини към експертния състав на коалиция "ГОРДА България".

Този модел унищожи средния и дребния бизнес, а ние ще работим за растеж и заетост плюс целенасочено повишаване на доходите, обяснява той. Другата промяна, на която много държи, е възмездие за грабежа през прехода, както за политическата класа, така и за икономическите играчи. За всички монополисти, картелисти, концесионери, криминални приватизатори, които ни оставиха без резервен ресурс в кризата, казва Кръстьо Петков.
Въпреки че политическият и общественият живот винаги са били в кръвта на 69-годишния професор, сърцето му принадлежи на студентите.

След 40 години преподавателска дейност това означава, че хобито ми е професия и обратното, казва той. В момента професорът води дисциплината икономическа социология в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Освен това чете лекции в чужбина. Миналата година е бил в университети в Манчестър, в Киев, а тази в Тайланд, Албания, предстоят му посещения в Гърция и Австрия.

Няма разлика между най-добрите студенти в България и другите страни, те са все талантливи и ученолюбиви, казва проф. Петков. Нашите младежи се нареждат непосредствено след китайските и индийските в световните класации, а в момента азиатците са най-добрите в света на науката и технологиите. Дори без държавна политика в областта на образованието българите са конкурентни, отчита проф. Петков. Болката му обаче е, че изтичането на мозъци продължава.

За разлика от 90-те години сега има рязко снижаване на възрастта, вземат ги още от студентската скамейка, казва той. В Илиноис и Чикаго е видял младежи в 3 и 4 курс да работят за фирмите в Силиконовата долина.

84% от студентите ми казаха, че ще напуснат България, само 1/3 възнамеряват да се върнат, време е да обърнем внимание на младежта, защото тя е най-ценното, което имаме, смята той. Проблемът с емиграцията чука на вратата и на самия професор. Той има 4 внуци, на възраст от 11 до 21 години. Допреди два-три месеца нямах този проблем, но сега ми казват, ако нещата не тръгнат към по-добро до септември, и ние потегляме, казва проф. Петков. И добавя: Това е най-голямата ми болка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай