Проф. Илчев: Имаше задкулисна намеса в окупацията на СУ

Проф. Илчев: Имаше задкулисна намеса в окупацията на СУ | StandartNews.com

София. Ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев заяви, че в окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски" е имало негласна, задкулисна намеса. На нарочен брифинг проф. Илчев отказа да разкрие от кого е била оказана тази намеса. Той допълни, че е знаел за идеята на студентите за окупацията.

"Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат, имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно - който и да направи протест в България, ще има политическа сила, която ще се опита да го използва", добави проф. Илчев, цитиран от бТВ.

В Софийския университет окупирана остава само Аула Магна. Ректорът съобщи, че са се разбрали с Ранобудните студенти те да освободят тържествената зала за 25 ноември, когато е университетският празник. Протестиращите ще освобождават аулата и за връчване на дипломи и други тържествени случаи.

Ректорът обяви, че няма да нарича ограничаването на достъпа до университета „окупация". „Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, говорим за акция на студентите", каза той.

"От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг", добави той.

"Всеки ден сме разговаряли със студентите и сме ги призовавали да търсят друг ефективен начин на протест, продължаваме да разговаряме и да ги убеждаваме", каза още Илчев.

От ректорското ръководство на университета съобщиха днес, че още в понеделник заповедта за компенсиране на пропуснати занятия е публикувана на интернет сайта на университета.

"Има график, по който деканите трябва да организират пропуснатите занятия, като това ще става основно в съботните дни до края на годината. Някои студенти ще трябва да учат и на 27, 28 и 30 декември, както и на 2,3, 4 януари", добави още проф. Илчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай