Проф. Николай Овчаров с ново уникално откритие

Разкопките се провеждат след 15-годишно прекъсване

Проф. Николай Овчаров с ново уникално откритие | StandartNews.com

Два храма бяха разкрити от археолози по време на тазгодишните разкопки на Татул, които се проведоха по инициатива на кмета на общината Илкнур Кязим. Финансирането бе осигурено от Община Момчилград, информира rodopi24.blogspot.com

Проучването беше осъществено от археолога Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев от музея в Смолян.

Разкопките се провеждат след 15-годишно прекъсване. Основната част от светилището е разкрита в периода 2004-2007 г.

„При предишните проучвания беше потвърдена издигнатата още от видните траколози Иван Венедиков и Александър Фол хипотеза, че става дума за единствен по рода си античен храм на легендарния певец Орфей. През римската и византийската епоха монументалният архитектурен комплекс е превърнат в аристократична укрепена вила. В края на X I– началото на XIIв. тя е била собственост на видния ромейски велможа севаст Георги Палеолог, приближен на император Алексий І Комнин. Той е родоначалник на династията Палеолози, която управлява Византийската империя през ХІІІ-ХV в.”, заяви Овчаров.

Според него при първите разкопки не е била открита църквата на византийската вила, каквато би следвало да има в такова богато имение.

„Само на няколко десетки метра от древното светилище, на друг доминиращ над околността скален връх, тогава забелязахме незначителни следи от каменна сграда, ориентирана изток-запад. През 30-те години на ХХ в. кърджалийският краевед Никола Иванов отбелязва тези останки и ги определя като възможен християнски храм”, разказа Николай Овчаров. Това е причината той да проведе на това място разкопките тази есен, които продължиха 3 седмици.

„Разкрихме останките на голяма християнска църква. Според намерените материали, тя е построена през V-VIв. и е продължила да съществува през IX-XIIв. Сградата впечатлява със значителните си размери, като дължината достига почти 18 м. Това я нарежда в челната тройка на откритите до момента християнски храмове в Източните Родопи”, заяви Овчаров.

По време на разкопките той е екипът му се натъкнали на основите на друга по-ранна сграда, върху която по-късно е била построена църквата. От старата постройка са оцелели значителни части от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг, напълно запазен на входа. Личат специално издяланите места за бази на колони, които са оформяли тържествения портал. „Според откритите монети и керамика, тази сграда е построена през II-IIIв. и вероятно е представлявала голям храм”, каза археологът. Според него старата постройка най-вероятно е била езическо светилище от римския период.

„Археологическият комплекс край село Татул е от национално значение и е редно държавата да подпомогне финансово проучванията. Момчилград е малка община и не е по силите ни да финансираме по-мащабни проучвания. Надяваме се, че догодина държавата да отпусне средства, с които разкопките да продължат”, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай