Проект "Изчезваща София" пази историите на стари сгради

Проект "Изчезваща София" пази историите на стари сгради | StandartNews.com

София. Един проект развълнува мнозина и намери широка публичност из социалните мрежи. Става въпрос за инициативата "Изчезваща София", която събира и разказва историите на старите, рушащи се стари сгради в столичния център на своя уебсайт

Зад проекта стои екип, под ръководство на проф. Майя Грекова, от консултанти, изследователи, артисти, драматург и художник, който предприема "една друга разходка в центъра на София, която минава през времето, за да види старите къщи "отвътре" и да разбере техните "малки истории", които са част от живота на столицата".

"Тук търсим тях. Колекционираме стари къщи, събираме спомени за тях, биографии на обитателите им, клюки от съседите, документи от архивите, стари вестници, списания, мемоари, всичко...", разказват за начинанието си инициаторите.

Колекцията им започнала с една снимка на рушаща се къща във фейсбук и приятелската дискусия, завъртяла се покрай нея. Това се превърнало в изследователски интерес и около него се сглоби малък, но ентусиазиран изследователски екип, решен да претърси централната част на София, за да открие какво е останало от нейното олющено лице от миналото.

"Подходихме "отдолу" - оставихме окото спонтанно да открива моменти на разруха в градския пейзаж на София. (...) Разделихме централната градска част на София на райони, ограничихме ги и всеки от екипа получи по район, който да обходи и да заснеме "разрухата" в него. Резултатът на този първоначален етап беше басейн от над 300 снимки на обекти. (...) Нашият поглед към града предоставя перспектива, която се опитва да се оттласне от класическите културно-исторически места – музеи, паметници, места – „светини", и да се фокусира върху града на неговите обитатели. В този смисъл, дори и да изчезнат от променящата се градска среда (един трудно предотвратим процес), да се съхрани живият спомен за присъствието на тези рушащи се сгради. Надяваме се, доколкото зависи от нас, да съумеем и да попречим на фактическото им изчезване", споделя екипът за инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай