Продават заразено месо с антракс по магазините

Продават заразено месо с антракс по магазините | StandartNews.com

Заразените колбаси са разпространени в три града

Заразени с антракс наденици, както и месо от заболялата крава от с. Млада гвардия, са пуснати в 32 магазина във Варна, Добрич и Бяла. Това заяви областният управител на морската столица Стоян Пасев, който спешно свика кризисен щаб в сряда вечерта. Всичките 32 обекта са запечатани. Собственикът на транжорната "Дари" в кв. "Аспарухово", където беше изсипано месото от заразената крава от село Млада гвардия, е арестуван по обвинение в опит за убийство. Според официалната информация досега тримата, които драли болното животно, са дали мръвките за наденици за собствена консумация и цялото количество било конфискувано от инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Собственикът на транжорната Пламен Илиев отричаше дори да е имал нещо общо със заразеното месо и казваше пред медиите, че е бил натопен. Снощи полицията го разпитваше, за да посочи в кои точно магазини е доставил опасната стока. В транжорната му са открити 50 килограма от заразеното месо, но не е ясно колко е успял да пласира в търговската мрежа. Кравата, която беше заразена и умря, беше 300 кг.

Областният управител призова варненци да потърсят медицинска помощ при най-малкото неразположение, ако се съмняват, че може да са купили месо или наденици от заразената крава.

Изпълнителният шеф на Агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев по-рано заяви, че всички проби от колбасите, иззети от тримата помощници на загиналия Румен от Млада гвардия, са положителни за антракс. Той уточни още, че в селото ваксинацията на животни е приключена, но ситуацията ще продължава да се следи и карантината ще отпадне, след като се установи, че животните имат имунитет, което се очаква да стане до седмица. Ще бъде ваксинирано и стадо от 300 овце от ферма в община Ветрино, тъй като те са били на паша край селото.

В началото на седмицата излязоха всички резултати от взетите проби от 28-те души, които са консумирали заразеното с антракс месо. Те са отрицателни.

Днес плъзна и слух за втори болен от антракс, но от Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Св. Марина" категорично отрекоха. Няма нито един пациент с такова заболяване в момента, каза д-р Диана Радкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай