Четвъртък,

Продължава гасенето на пожара край Хасково

От: Администратор -
A
A
A

Битката с големия горски пожар, който избухна снощи над село Маджарово, Хасковско продължава. Огънят обхвана площ от над 8000 декара, от които 2000 широколистна гора и растителност.

На място по разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха пратени 50 военни от формированието в Хасково. Бедствено положение е обявено в община Маджарово. Част от пожара беше локализиран още вчера.

Огънят бушува и в труднодостъпна местност, в която не може да влезе техника. Опасност за близките села все пак няма, съобщава bTV. Въпреки това до къщите има дежурни пожарни, които са готови да гасят при нужда. В гасенето се включи и хеликоптер.

По информация от комисар Тошко Бързилов от кризисния щаб, създаден във връзка с пожарите, възникнали в страната, на този етап огънят край Маджарово е овладян и няма опасност за населението.

Комисар Бързилов обяви, че индексът за опасност от пожари е висок заради високите температури – най-вече в Централна и Източна България.

Той обяви още, че всички инциденти са възникнали в резултат на човешка дейност и призова за повече внимание в този сезон, в който опасността от възникване на пожари е висока. Щетите са за милиони, немалко средства отиват и за гасенето на огъня, обяви комисарят.

В Благоевградско също възникна пожар вчера – към 16 ч., край село Българчево. Пожарът е локализиран, след като е засегнал около 1000 дка сухи треви и изорани ниви, малко лозя и една необитаема постройка. Спрян е, преди да стигне до обитаеми къщи. Има подозрения, че огънят е тръгнал от сметище до селото.

Локализиран е вече пожарът във варненското село Генерал Кантарджиево. До късно снощи на място работиха 12 екипа от пожарните във Варна и Добрич и много местни хора. Избегната беше опасността за населението.

Цяла нощ огънят беше под наблюдение, на разположение бяха и дежурни екипи. Късно снощи пожарът беше ограничен само в рамките на землището на Генерал Кантарджиево.

В гасенето освен пожарникари се включиха над 50 души от горските стопанства на Добрич и Варна, и местната земеделска кооперация. Горещините и вятърът подпомагаха разрастването на пламъците и затрудняваха гасенето вчера.

През нощта дежурни екипи на горските стопанства са обхождали района, но огнища не са установени."Обстановката е напълно спокойна", обяви кметът на Генерал Кантарджиево Стефан Зенгинов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички