Понеделник,

Продадоха първия SMS за хиляди евро

От: Агенция Стандарт -
167
Продадоха първия SMS за хиляди евро
A
A
A

Първото текстово съобщение, изпратено по мобилна мрежа, беше продадено на търг за 107 хил. евро, съобщиха от британския оператор Vodafone, в чиято мрежа това се е случило.

Аукционът бе проведен във френската столица Париж от къщата The Aguttes. От Vodafone посочиха, че със сумата ще бъде подпомогнат фондът на ООН за бежанците, предава bTV

Текстът на съобщението гласи "Весела Коледа" и е изпратено от инженера в телекомуникационната компания Нийл Папуърт до неговия колега Ричард Джарвис на 3 декември 1992 г.

Как се продава SMS?

Интересен е методът, чрез който е станала продажбата, а именно чрез NFT (non-fungible token) незаменим токен.

Технологията позволява дадено дигитално произведение на изкуството или друг цифровизиран актив (акции, стоки и др.) да получи своеобразен документ за собственост, който се вписва в компютърния код на криптовалута.  

По този начин това произведение може да се купува, продава и разменя в мрежата като купувачите и продавачите са сигурни, че разменят правото на собственост върху произведението, т.е. неговата уникалност.

Тъй като във Франция е забранено да се продават нематериални стоки, текстовото съобщение е поставено в цифрова рамка, която показва кода, използван при изпращането му.

Други примери

Така, например, през март един от съоснователите на социалната мрежа „Туитър“ - Джак Дорси, продаде на търг първото си съобщение в нея за сума равняваща се на 2,9 млн. долара.

В екосистемата на NFT се търгуват картинки, видеа, произведения на изкуството и дори виртуални парцели за застрояване в новите метафинансови.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com