Пробвайте шакшука. Приготвя се лесно и е много вкусно

Ястието е готово за 30 минути

Пробвайте шакшука. Приготвя се лесно и е много вкусно | StandartNews.com

Шакшука е ястие, което произхожда от Северна Африка и се харесва както в региона, така и на много места по света.

Името му, преведено от арабски, означава "смес", но лесното ястие, приготвено само в един тиган, е много повече от това. То се състои от внимателно поширани в доматен сос с чушки яйца и пресни подправки. Подходящо е да се сервира по време на брънч, но също така е идеално за обяд и вечеря. Освен това Шакшука е готово за малко повече от 30 мин.

Рецептата, която ще ви представим, изисква консерва цели белени домати, тъй като те са изключително подходящи, за да получите точната гъстота на соса. Може да ги замените с нарязани на кубчета пресни домати, но трябва да имате предвид, че така сосът ще е по-рядък.

Ето как да приготвитне ястието у дома.

Шакшука

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

1 глава жълт лук, нарязан на кубчета

1 средно голяма червена чушка, нарязана на кубчета

3 скилидки чесън, наситнени

1-2 с.л. паста хариса, по желание

2 с.л. пушен или сладък червен пипер

1 ч.л. смлян кимион

½ ч.л. смлян кориандър

1 голяма консерва цели белени домати

Сол и черен пипер на вкус

6 големи яйца

¼ ч.ч. натрошено сирене, по желание

¼ ч.ч. пресни листа от магданоз/кориандър, или в комбинация от двете

Начин на приготвяне:

Загрейте в голям тиган зехтина на средна степен и към него сложете лука. Запържете го за 2-3 минути, докато стане стъклен.

Сложете чушките към лука и ги зпържете, докато омекнат. Към тях прибавете чесъна, пастата хариса, червения пипер, кимиона и кориандъра. Разбъркайте добре и гответе около 30 сек., за да освободят всички подправки аромата си.

Намачкайте предварително доматите от консервата. Изсипете ги в тигана, разбъркайте и подправете на вкус със сол и черен пипер.

Оставете сместа да заври на силна степен на котлона, след което я намалете до средна. Доматите трябва да започнат да къкрят. Разбърквайте ги от време на време, докато се сгъстят - около 15 мин.

Направете в доматената смес шест гнезда, като всяко едно трябва да е достатъчно голямо, за да побере едно яйце. Във всяко от тях счупете по едно, покрийте тигана и гответе, докато жълтъците станат готови. Твърдостта им може да бъде по ваш избор.

Махнете тигана от котлона и поръсете готовото ястие с листенцата магданоз и кориандър. Натрошете сиренето и поднесете с препечен хляб.

/dir.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай