Пробвайте нещо ново. Как да направим кекс Гугелхупф

Подходяща рецепта за Великден

Пробвайте нещо ново. Как да направим кекс Гугелхупф | StandartNews.com

Продукти:

2/3 ч.ч. стафиди

50 мл портокалов сок или коняк

350-400 г брашно

1/2 ч.ч. кристална захар

1 пакетче суха мая

1/2 чаена лъжичка сол

3/4 ч.ч. хладко мляко

2 големи яйца

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

1 супена лъжица настъргана портокалова кора

150 г масло на стайна температура

около 30-50 г белени бадеми

Приготвяне:

Стафидите се накисват в портокалов сок или коняк/уиски. За направата на този козуначен кекс може да ползвате кухненски робот, конвенционален миксер или обикновен, който има приставки за месене на тесто.

В купата на кухненския робот комбинирайте брашното, захарта, маята и солта. Разбъркайте, след което добавете затопленото, но приятно хладко мляко, ванилията, яйцата и кората от портокал. Разбъркайте всичко на средна скорост на кухненския робот или миксера.

Следва да добавите маслото, но парче по парче, за да стане тестото гладко. Накрая сложете вече накиснатите стафиди и месете тестото около 5-6 минути. Прехвърлете тестото в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса, докато се удвои за около 90 минути.

За този козунак ще ви бъде необходима тава за печене на кекс, по възможност по-висока и с дупка в средата. Намаслете я добре с масло (и по желание може да поръсите и с брашно). На дъното на тавата подредете белените бадеми.

Извадете тестото от купата и го сложете върху леко набрашнен плот. Леко го оформете на топка. С помощта на пръстите си оформете в средата ѝ голяма дупка, да се получи нещо като голяма поничка. Дупката трябва да е достатъчно широка, за да може спокойно да сложите тестото във формата за печене.

Оформете тестото, покрийте тавата с кърпа или свежо фолио и оставете отново да втаса за около час или докато се надигне на 2/3 от височината на формата. Козунакът се пече в предварително загрята фурна на 176 градуса за около 45 минути или докато стане златистокафяв.

Преди да го сложите да се пече, може да го намажете с прясно мляко, по желание. След като изстине напълно се поръсва с пудра захар.*Ако тестото се окаже твърде много за формата, може да опечете два или повече козуначени кекса.

Az-jenata.bg

Автор: Михаела Лазарова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай