Проблеми в страната след пороите

Проблеми в страната след пороите | StandartNews.com

София. Обстановката остава усложнена на много места, след като обилни валежи и градушки се изсипаха над Централна и Североизточна България в последните дни, а вчера на много места преляха реки и язовири. 

Затруднена е ситуацията в областите Велико Търново и Габрово, където работят кризисни щабове. Десетки къщи бяха наводнени. От високите придошли води беше залят мостът между селата Леденик и Шемшево. Нивото на река Янтра постепенно се понижава и положението върви към нормализиране. Община Габрово обяви, че ще търси помощ за справяне със щетите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. 

Прелял преливник на язовирна стена край търговищкото село Априлово наводни селскостопански дворове, земеделска техника и избени помещения на къщите. Два язовира в региона се изпускат контролирано.

Няма информация за бедстващи хора и квартали без ток. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци.

Всички служби работят в координация, предприети са мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. На места са разположени постове за наблюдение на критичните участъци. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай