Призраци със синя кръв. Мистерията с голата ездачка

Сянката Ан Болейн е единствената в света, която притежава официално съдебно решение за своето съществуване

Призраци  със синя кръв. Мистерията с голата ездачка | StandartNews.com

* Сянката Ан Болейн е единствената в света, която притежава официално съдебно решение за своето съществуване
 

Много хора не вярват в духове, но в различни точки на света се появяват очевидци, които разказват истории за едни и същи призраци. А едно от привиденията е напълно узаконено. Ето три истории за благородни дами, които не могат да намерят покой след смъртта си.

Дамата в черно

Мистериозният феномен на Ситка в Аляска - най-северния щат на САЩ, е описан в книгата на Джеймс Деверьо. Историята е от бившия Новоархангелск и е свързана със "замъка Бараноф". Така се е казвал хълмът, на който се намирала резиденцията на първия владетел на руската Аляска Александър Баранов. Сградата е изгоряла при пожар през 1894 година. Но историите за призрака на руска принцеса, появил се по тези места, са възникнали много по-рано. Една от първите публикации по темата е във вестник New York Times от 22 август 1883 година, пише enygma-bg.com. 

Жителите на Ситка обикновено виждали мистичната "принцеса" в полунощ. Носела дълги черни дрехи и украшения с диаманти на челото, шията и китките. "Тя кърши красивите си бели ръце и се скита тъжно от стая в стая, оставяйки на всяка крачка лек аромат на диви рози", пише вестникът.

Смели офицери от военни кораби понякога се осмелявали да прекарат нощта в замъка на Баранов. Но никой от тях не успял да разговаря с призрачната красавица.

Предполагали, че "Дамата в черно" е дъщеря или племенница на руския губернатор. Момичето било омъжено против волята си за мъж, когото не обичало. В първата брачна нощ булката изчезнала. Скоро я намерили мъртва в малка стая за гости. Според една от версиите младоженката се самоубила. Според друга тя била убита от нещастния си любовник, моряк на търговски кораб.

В книгата си Джеймс Деверьо описва младоженеца на "Дамата в черно" като жесток и порочен човек, изнудвал владетеля на Аляска заради участието му в "революционен заговор". Дори след годежа красавицата продължила тайно да се среща с любимия си на брега на река Колошенка. Когато губернаторът разбрал за това, той изпратил младия мъж с морска експедиция на юг покрай американското крайбрежие.

На 18 март момичето се омъжило за "злия принц" в православната катедрала на името на Архангел Михаил. В същият ден военният кораб се върнал в пристанището. След като научила за това, младоженката избягала от балната зала, за да се срещне с любимия си. Осъзнавайки, че положението им е безнадеждно, двойката решава да умре."С една последна целувка те извадиха скритите си остриета, пронизаха сърцата си и паднаха мъртви на брега на индианската река", пише Девърьо.

Твърди се, че влюбените са били погребани прегърнати. И оттогава духът на "руската принцеса" започнал да се скита из "Замъка Баранов". На гърдите на мъртвата красавица се виждала кървава рана, а преди да изчезне, призракът обикновено издавал ужасен вик от болка."Дамата в черно" идвала веднъж на всеки шест месеца, като предпочитала северозападната част на бившето имение на Баранов.

Като герои в историята журналистите посочват племенницата на губернатора Муравьов княгиня Олга Арбузова, младия мичман Димитрий Давидов и стария граф Василиев. Но нито един историк на Руска Америка не споменава такива личности.

В някои версии на историята обаче, призракът се нарича "Дамата в синьо". Очевидно в тъмното, когато духът се появи, не е лесно да се различи цветът на дрехите му. Освен това, в присъствието на призрак, огънят на очевидците мистериозно угасвал. А предполагаемата дата на смъртта на "Дамата в черно" - 18 март - се дължи на факта, че точно на този ден през 1894 г. замъкът Бараноф изгорял.

Френската уличница

Известно е, че крал Хенри VIII е отстранявал със замах половинките си, които е разлюбил. Но сега съпругите му си отмъщават. Те са сред най-шумните привидения на всички времена.Едно от тях има привилегията да е напълно законно признато - Ан Болейн. Понякога тя носи под мишница отрязаната си глава. Друг път прелита в каляска, дърпана от четири обезглавени коня. Обикновено е облечена в искрящо бяла рокля, по която няма нито една капчица кръв. Втората съпруга на Хенри VIII е обезглавена на 19 май 1536 г. и всяка година около тази дата призракът й става неспокоен. Най-шумна е, когато съдбовната дата се падне на пълнолуние. Тогава воят й смразява кръвта.

Крал Хенри VIII се влюбва в 19-годишната Ан когато е на 35 години. Тя не се поддавала на опитите му да я прелъсти, затова на монарха се наложило да й предложи брак.

Но всички били против сватбата: и първата съпруга на Хенри - Екатерина Арагонска, за която бил женен от 20 години, и папата, който отказал да разреши развода им, и придворните с техните интриги, и народът, който обичал Екатерина и затова мразел Ан. Никой не се интересувал, че тя била сред най-образованите жени на своето време, говорела няколко езика и свирела на музикални инструменти. Тъй като  живяла няколко години във Франция, била наречена "Френската уличница". Дори я обявили за вещица.

Враговете º в двора направили заговор, като се възползвали от нарастващия интерес на краля към бъдещата му любовница Джейн Сиймур. Срещу Ан е поведено разследване и тя е обвинена във вещерство, кръвосмешение, изневяра, предателство, заговор срещу краля. Въпреки неубедителните доказателства, е осъдена и обезглавена в същия Тауър, където била коронясана само 3 години по-рано.

Ан Болейн се появява отново отново на 19 май 1861 година в Тауър, но като призрак. Една вечер офицер от охраната забелязал светлина в параклиса "Свети Петър". Отишъл да провери кой е влязъл - в параклиса бавно преминавало шествие - около петдесет човешки фигури в богато украсени старинни костюми. Както вървели, те бавно се разтваряли във въздуха. Една жена в края на процесията се обърнала. Полицаят успял да види, че на медальона върху шията й е гравирана латинската буква "В". Оттогава охраната започнала да среща духа из целия замък. Настъпила паника. Неколцина войници и служители влезли в болница с диагноза "халюцинация". Други подали молби за напускане. А един от часовите припаднал в безсъзнание на пода. Когато дошъл на себе си, разказал, че срещнал жена в бяло. Понеже не спряла, я пробол с щика си, но острието преминало като през въздух и той припаднал от ужас. Часовият бил обвинен в измяна към короната и го изправили пред военен съд. Ала свидетелите потвърдили странния случай. Тогава започнало сериозно разследване. Поканили професионални историци, които били категорични: призраците обикновено се появяват близо до своите гробове. Но никой не знаел къде точно е погребана злочестата кралица. Решили да проведат следствен експеримент. Подът на параклиса бил отворен. И се оказало, че там наистина почиват останките на Ан Болейн и още десетки приятели и роднини, екзекутирани с нея. Тогава военният съд произнесъл присъдата: привидението е реално, а часовият - невинен. 

Така и до ден-днешен призракът на Ан Болейн е единственият в света, който притежава официално съдебно решение за своето съществуване. Нещо повече - били му издадени два документа: "лично свидетелство" и "разрешение за престой в кралския Тауър".

Още една съпруга на Хенри VIII не може да намери покой - Катрин Хауърд, обезглавена на 13 февруари 1542 г. Призрачната кралица изпада в паника, когато часовникът започне да бие, хвърля се към вратата и започва да крещи. Точно така постъпила Катрин когато научила за повдигнатото обвинение - огласила с писъците си замъка Хемптън Корт. 

Сред призрачните дами е и Джейн Сиймур, третата съпруга на Хенри VIII, която умира от усложнения по време на раждането на сина си Едуард VI. Нейният дух още страда, че не може да прегърне рожбата си. Хроникьорите казват, че по това време тя била любимата съпруга на краля, но когато станало ясно, че може да бъде спасена или майката, или детето, Хенри взел незабавно решение: "Спасете детето, жени - много!" Джейн Сиймур най-често разнася запалена свещ, която никога не догаря.
 
Голата ездачка

В Ковънтри има призрак, който разбунва мъжките фантазии - благородничка, яздеща кон чисто гола. Това е лейди Годайва - съпруга на херцог Леофрик, владетел на малкото кралство Мерсия, намиращо се на територията на днешен Лестършир. Тя обичала мъжа си, но се противопоставяла на начина, по който се отнасял към поданиците си. Когато съпругът º въвел изключително тежък данък, лейди Годайва го умолявала да го отмени. Но съпругът º отвърнал, че това може да стане само ако язди гола из улиците на Ковънтри. 
И решителната дама със синя кръв го направила - яхнала бял кон, покрита само с дългата си коса. По-късните версии на легендата твърдят, че лейди Годайва предварително е изпратила пратеници през града, предупреждавайки жителите му да стоят в къщите си и да затворят прозорците. Мъж на име Том обаче не могъл да се сдържи и отворил прозореца, за да види изяществото на красавицата. Така "надзъртащият Том" ненадейно ослепял.
Годайва продължава да язди гола коня си и днес. Два пъти са я виждали през 1940 година.  След бомбардировките, които последвали, хората предположили, че лейди е искала да ги предупреди за предстоящата беда.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Веселин
преди 1 месец

И къде са тези призраци сега?!... приказки от "1001 нощ".

Откажи