Принудително евакуират хора във Варна

Принудително евакуират хора във Варна  | StandartNews.com

Варна. Кметът на Варна Иван Портних призна пред БНТ, че се налага хора да бъдат евакуирани принудително, тъй като живеят в къщи, които се намират в много лошо състояние в следствие на разразилото се природно бедствие и изсипалите се дъждове.

"Основен проблем в момента се явява фактът, че има къщи, които са в много лошо конструктивно състояние, а вътре живеят хора, които не искат да ги напускат. Създали сме условия да ги преместваме, да ги евакуираме по спешност, но, за съжаление, срещаме съпротива в самите хора и в момента пишем заповеди за принудителна евакуация. Ще помолим и полицията да ни съдейства, защото има 20-тина сгради, които са с видими конструктивни проблеми. Незабавно хората оттам трябва да бъдат изнесени", коментира Портних.

"Разчистването върви във всички райони, основните артерии са разчистени. От сутринта е разпределена техниката по всички райони на квартал „Аспарухово". Над 500 човека дойдоха днес като доброволци, от днес се включи и Флотът с около 80 човека, Военноморското училище, Пожарното училище, така че днес ще имаме към 800-900 човека, които ще разчистват инфраструктурата, но и във всяка една къща да помагат на хората, да разчистят, да премахнат последиците от трагичното бедствие", каза още кметът на Варна.

"Абсолютна готовност има да се започне с обезпаразитяването, включително там, където това позволява и в момента се извършва. Важно е да се махне калта, за да се проведе тогава една дезинфекция – пръскане срещу комари. Там също се работи", продължи той.

"В момента се влиза в малките улички. Вече трети ден помагаме на хората да разчистят мазетата, които са пълни с тиня. Все още има много работа, но пълен ресурс е впрегнат. Така че с разчистването се върви напред. Разчистени са основните пътни артерии. Имаме един водосбор, който трябва да бъде източен на ул. „Моряшка". Там се работи в момента. Ще започне миене на централните пътни артерии, защото калта и прахоляка стават наистина проблем", каза още Иван Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай