Принцът на витамините

Принцът на витамините | StandartNews.com

Един витамин е заслужил прозвището Принца на витамините и това не е случайно - ролята му е незаменима както за тялото, така и за кожата. Не е чудно, че всички козметични марки добавят витамин С като ключова съставка в своите продукти и терапии. Той третира различни нарушения - от хиперпигментации и акне до остаряване на кожата. За първи път обръщат внимание на достойнствата му, когато през 1747 г. Джеймс Линд неопровержимо доказва връзката между заболяването скорбут и липсата на витамин С в тялото. Много по-късно, през 1935-а, витамин С е синтезиран в чиста форма. Той участва в много биологични функции, като се започне от формирането на костите и се стигне до възстановяване на белези по кожата. Той е един от главните водноразтворими антиоксиданти. Играе основна роля в реакции на хидроксилация, които са съществени за формирането на колагена. Карнитиновата синтеза ползва витамин С като редуктор. Директно е включен в образуването на серотонина и норепинефрина, които са важни субстанции за правилното функциониране на нервната система, както и в синтезата на хормони, невротрансмитери и още много други.

Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае за него е, че той е редуктор - т.е. отдава водород на други съединения и е коронован за важен антиоксидант. При повечето животни, без приматите, витамин С се формира в техните тела от глюкозата. При хората обаче липсва важен ензим L - гулонолактон оксидаза, който превръща глюкозата във витамин С. Естествено, нужни са и други ензими, но този конкретно липсва. Ето защо витамин С се набавя главно чрез храната. Ако се вгледаме в молекулата на витамин С, там ще забележим важна подробност - има две хидроксилни групи (ОН). Именно отдаването на водороден атом от някоя от тези две хидроксилни групи го прави донор на водород - или с други думи казано, редуктор. За сравнение, витамин Е също е мощен антиоксидант, НО ... витамин Е има в молекулата си само една хидроксилна група и отдавайки водороден атом, се превръща в изключително реактивна молекула, асоциирана с много неопластични нарушения. Това е лошата новина за витамин Е. За да се стопира неговата реактивност, на помощ идва витамин С, отдавайки водороден атом и така се подсигурява антиоксидантната защитна система. С други думи, витамин Е има своите безспорни достойнства, заради които е важен в тялото, но в присъствие на свободни радикали без сътрудничеството на витамин С, неговата антиоксидантна защита е компроментирана. Тъй като витамин C е водно разтворим, той успява да разруши свободните радикали много преди да достигнат до клетъчните мембрани, което е безценно. От друга страна другите антиоксиданти - вече гореспоменатият витамин E и глутатионът (GSH) имат нужда от витамин С, за да бъдат регенерирани до тяхната активна форма. Тези негови функции са част от активиране на своеобразен кризисен щаб за защита на пероксидацията на клетъчните липидни мембрани. Освен това витамин С играе индиректна роля и за детоксикацията на тялото. Знаете, че пречиствателната станция на тялото е черният дроб. Той ползва голям брой ензими, за да си подпомогне дейността по отстраняване на токсични продукти. Тези реакции отново изискват редуктор и това, естествено, е витамин С. Пример за това е фактът, че пушачите имат много по-ниски нива на витамин С от непушачите, макар и взимайки една и съща доза дневно.

Що се отнася до кожата, той е замесен във взаимоотношенията между фибробластите и кератиноцитите. Има контролираща функция по отношение на пролиферацията и диференциацията на кератиноцитите. Витамин С съдейства на здравите фибробласти и много скоростно възстановява увреждания на епидермалната повърхност. Той заедно с витамин А могат да обърнат назад стрелките на фотостареенето. Подчертавам - бариерната функция е една от най-важните функции на най-горния рогов слой на епидермиса. На това ниво витамин С допринася за нормалната повърхност на този слой, отговаря за броя на кератохиалиновите гранули, както и за организацията и качеството на вътреклетъчните липиди в роговия епидермаен слой. И като имаме пред вид колко важна е защитната епидермална функция за предотвратяване и на излишна загуба на вода, няма как да не признаем витамин С и като индиректен защитник срещу дехидратацията на кожата.

Остаряването на кожата е другото поле за изява на витамин С и не е случайно, тъй като основните белези на остаряването се свързват със загуба на колагенова продукция и колагенови увреждания. Колагенът е най-изобилстващият протеин в тялото: представлява 70% от сухото тегло на кожата и е много важен компонент на кръвоносната и мускулната система. За неговото формиране съществен е витамин С. Въпреки че формирането на колаген е доста сложен процес, стъпките на образуването му могат условно да се сведат до седем - четири във фибробластите и три в цитоплазмата. Витамин С се използва още в първия етап, когато се извършва процесът транскрипция, след това за формиране на проколаген, както и на извънклетъчните кръстосани връзки на колагеновите фибри. Жените претърпяват грандиозна загуба на колагенов интегритет и производство с напредване на годините. Това е следствие от увреждащото влияние на ензима колагеназа, който разлага фибрите на колагена. Докато процесът е контролиран от месечния цикъл, всичко е наред, нивата на колагеназата се променят и ензимът отстранява увредения колаген. Но при настъпване на менопаузата картината се променя. Тогава ограбващото действие на колагеназата продължава вследствие на естроген, инициирана продукция от мастната тъкан.

Слънцето и цигарите са други две основни причини за увреждане на кожата. Въпреки че кожата може да понесе и възстанови много щети, тези няколко фактора в комбинация вече са отвъд силите и възможностите й. Козметичните гиганти отдавна са разбрали, че могат да ползват витамин С не само за защита на кожата, но и като профилактика и за борба с остаряването. Остаряващата кожа е увредена. Освен професионалните пилинги, кислородни, ензимни процедури и процедури с витамин С, се препоръчват и домашни продукти. Нощен крем с 0.1-0.5 % ретинол и витамин С 3-5%, който съдържа и инхибитори на ензима колагеназа (ОРС) е много добро решение. През деня отново може да се ползва крем или серум с витамин С 5-10%, с витамин Е, ОРС и слънцезащитен фактор поне 15.

Хиперпигментациите са друго поле за изява на витамин С. Той блокира ензима тирозиназа, който е критичен за формирането на меланина. Може да отнеме 4-12 седмици за премахване на пигментациите в зависимост от произхода и дълбочината им. Много добре се комбинира с млечна киселина. Едни от често използваните форми на витамин С в козметиката са магнезиев аскорбил фосфат, аскорбил глюкозамин, аскорбинова киселина и L-аскорбинова киселина. Може да се допитате до професионалист кое е най-подходящото третиране, процедури и козметични продукти за вас, тъй като всяка кожа е много индивидуална и има специфични нужди.

Не трябва да забравяте, че витамин С се набавя с храната и хигиената ни на живот води до по- бързото му изчерпване и недостиг в тялото. Хранете се здравословно, приемайте повече свежи плодове и зеленчуци, спортувайте... Цигарите и акохолът допринасят за загубата му, както и прекомерното излагане на слънце фотоуврежда кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай