Принц Едуард на прощъпулник в София

Принц Едуард на прощъпулник в София | StandartNews.com

София. Прощъпулник на дете със синдром на Даун, за когото лекари са казвали, че „от това човек няма да стане и никога няма да проходи" е част от визитата на принц Едуард и съпругата му Софи, които пристигат в София в неделя вечерта. Това стана ясно на брифинг в британското посолство в столицата, в който участваха посланикът на Нейно величество Джонатан Алън със съпругата си Елизабет, която е правителствен съветник, и представители на фондации, закрилящи децата и работещи за деинституционализация в България. Принц Едуард, граф на Уeсекс, е третият син на кралица Елизабет II, а визитата на толкова високопоставен член на кралското семейство в България не е имало от 2003 г., посочи дипломатът. По думите му целта на британската страна е да се даде подкрепа на България в стратегията за деинституционализация (т.е. премахването на специализирани домове за изоставени или дадени за отглеждане там по една или друга причина деца – б.р.). И да се изтъкне позитивната страна, това, което вече е постигнато, вместо да се подчертава какво не е достатъчно и, че има какво още да се желае.

Алън формулира три аспекта на визитата: превенция срещу изоставяне на деца, посещение на принцеса Софи на новоизградена в Южния парк детска площадка, на която заедно да си играят деца с увреждания и деца без. Третият аспект предвижда принц Едуард да подкрепи усилията за учредяване на "Международна награда на херцога на Единбург" в България.

Принцът ще посети в понеделник Първа АГ болница „Св. София" и „Център по обществена подкрепа Света София", с които фондация „За Нашите Деца" работят за деинституционализацията, каза на брифинга Иванка Шалапатова от тази неправителствена организация, която от 8 години работи в партньорство с АГ болницата. Практиката на „За Нашите Деца" с това здравно заведение е в посока подкрепа на родителите да не изоставят децата си след раждането им. За тези години от общо 254 семейства, 117 са променили решението си да оставят новороденото си на грижата на държавата. Вместо това са поели отговорността на родителството, с подкрепата на медицинския персонал в болницата, активната социална работа на екипа на фондацията и отдела за закрила на детето. На кралското семейство ще бъде показана и първата изградена специализирана стая за майката и бебето, която се намира в АГ болницата и където се извършва консултативна и подкрепяща дейност на социалните специалисти още докато родилката не е изписана. Едуард и Софи ще се срещнат и с една такава майка, която след консултация именно в тази стая се е отказала да изоставя детето си.

Принцът ще посети след това „Център по обществена подкрепа Света София", където екипът на фондацията ще му покаже палитрата от услуги, които предлага за деца и семейства в риск. В присъствието на президента Росен Плевнелиев и кмета на София, Йорданка Фандъкова, „За Нашите Деца" ще направи възможна срещата с деца под приемна грижа и техните приемни семейства. Точно там принц Едуард ще присъстват на прощъпулника на малкия Сашко, проходил буквално преди дни, въпреки скептицизма на медицински специалисти, дали мрачната прогноза.

За Едуард е подготвена и изненада, свързана с Витоша, разкри отчасти Теодор Василев, лидер на "Международната Награда на Херцога на Единбург" в България, но отказа да я посочи предварително, за да не се развали изненадата.

Съпругата на Алън, Елизабет, която е с ранг правителствен съветник, посочи, че принц Едуард и съпругата му са ангажирани в над 100 благотворителни организации на Острова и в света. И изтъкна, че усилията в контекста на деинституционализацията трябва и се отнасят и към тези деца, които в момента са в домове и след тяхното затваряне да се направи така ,че да има къде да отидат на сигурно, адекватно място. Както и да се подчертае баланса между медицинския и социалния аспект. „Децата в един дом не се нуждаят от това само да получават грижа от доктори и медицински сестри, но имат нужда и някой да се грижи за социалното и емоционалното им развитие", посочи г-жа Алън.

Наградата включва менторство на младежи, стремящи се към личностно развитие, чрез поставяне на цели за усвояване на нови умения, участие в доброволчески инициативи, спортни занимания и приключенски експедиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай