Понеделник,

Принц Филип - душата на фамилията

От: Агенция Стандарт -
576
Принц Филип - душата на фамилията
A
A
A

Британският принц Уилям разказва за странностите на дядо си, принц Филип, в нов документален филм. Съпругът на кралица Елизабет Втора обичал да играе с внуците си, а любимото му забавление било да пръскат с горчица тавана на стаята, в която се намират.

"Той сваляше капачката от тубичката, поставяше я в ръцете ни и заедно стискахме, за да изстреляме горчицата към тавана", спомня си херцогът на Кембридж в лентата, която ще бъде излъчена утре.

Кралица Елизабет Втора обаче изобщо не била доволна от тези игри. "Баба му създаваше много проблеми", казва още принц Уилям.

Зара Тиндъл и Питър Филипс - деца на принцеса Ана, също си спомнят за лудориите с горчицата.

"Той те кара да хванеш тубичката в ръцете си, но не мога да си спомня точно какво казва - накрая натиска ръцете ти... и всичко отива на тавана", разказва и Зара Тиндъл.

Според брат ѝ по таваните все още личат белезите от необичайната игра.

Принц Филип "се наслаждаваше на тези шеги, забавляваше се сред децата и че е дядо", допълва Уилям, който определя покойния херцог на Единбург като "душата на фамилията".

Това е едно от многото откровения и разкази за непознатите страни на съпруга на кралица Елизабет Втора, който почина през април на 99-годишна възраст.

Филмът първоначално е замислен като портрет по случай вековния юбилей на херцога и голяма част от кадрите са заснети преди смъртта му.

"Той отделяше време за всички нас, подкрепяше ни - и запази контрола над ... повечето от нас", споделя впечатленията от дядо си и Питър Филипс.

Той си спомня безсилието на принца, когато не успявал да се справи с ново устройство и на висок тон изразявал гнева си.

"Спомням си, когато беше взел нов лаптоп или нов принтер, че го чух да му крещи", казва Питър Филипс. "Той обичаше технологиите ... но винаги беше доста забавно да го види как се опитва да ги разбере".

Авторите на документалната продукция получават специален достъп до частната колекция от филми на кралицата, която показва, че кралската фамилия се наслаждава на обикновени семейни срещи, като например барбекю в двореца Балморал или каране на колела около градината им, предава БТА.

"На всяко барбекю, на което съм присъствал, херцогът на Единбург готви", коментира принц Уилям кадри от семеен пикник.

Престолонаследникът принц Чарлз добавя, че баща му е обожавал барбекюто и той "го превърна в интересна форма на изкуство..."

Принцовете Уилям и Хари споделят, че кралицата и херцогът на Единбург винаги били нащрек за непланирани събития, докато изпълняват служебните си задължения заедно.

"Дядо ми обичаше, когато нещата се объркват", казва принц Уилям. "В живота им всичко е точно определено през цялото време и затова, когато нещата се объркат, двамата се смеят много".

"Повече от всичко ми липсва хуморът му", казва принц Хари.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Принц Филип