Принц Чарлз рисува в Бъркхол

Престолонаследникът се наслаждава на любимото си изкуство, вдъхновяван от жена си Камила и красотата на планините в Шотландия

Принц Чарлз рисува в Бъркхол | StandartNews.com

Принц Чарлз вече бил готов с нова серия авторски акварели, вдъхновени от жена му Камила и красотата на планините в Шотландия, твърдят медии на Острова. Престолонаследникът, който прекара леко заразата, се е отдал на любимото си изкуство на чист въздух и далеч от тълпите. Както се знае, бащата на Уилям и Хари е един от най-търсените живи художници във Великобритания.

Всяка негова литография в бутика в резиденцията Хайгроув струва по 2500 лири, като цената на някои творения от лимитирани серии достигат до 15 000. Досега е спечелил в жанра 2 милиона. Приходите от акварелите му са още по-внушителни – за поне 4 милиона лири, според информация на арт дилъри край Темза. Пак те са сигурни, че Чарлз е изкарал по 200 000 лири годишно през последните три десетилетия.  Принцът е известен с това, че завършва всяка картина за един сеанс.  И че приходите от продажбите влизат единствено в благотворителен фонд. Акварелите на Чарлз са отпечатани не само върху пощенски марки, но и върху билети за ски в Швейцария.

Хобито на Чарлз става платено, когато през 1989-а лондонската галеристка Ана Хънтър вижда негови акварели във вестник – и му дава идеята да ги превърне в литографии. Всъщност той започва да рисува през 1970-а, насърчаван от своя учител по изкуство Робърт Уодъл в училището Хордонстоун в Шотландия. За първи път показва работите си пред публика през 1977-а – в обща експозиция с акварели на прабаба му, кралица Виктория, и с ескизите на нейния съпруг, които са използвани за витражи в часовниковата кула в Уиндзор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай