Президентът връчи на Славка Бозукова орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Президентът връчи на Славка Бозукова орден "Св. Св. Кирил и Методий"  | StandartNews.com

София. Орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, връчи президентът Росен Плевнелиев на главния редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Тя бе удостоена от държавния глава с отличието заради патриотизма и огромния си принос към развитието на културата и изкуството.

"Сред особените заслуги на г-жа Бозукова е кампанията "Чудесата на България", която цели популяризирането на културно-историческото ни наследство", подчерта при връчването на ордена държавният глава. "Това не е единствената мащабна инициатива на госпожа Бозукова. Тя участва активно в кампанията "Не сте сами" в защита на несправедливо осъдените в Либия български медици, в ежегодните инициативи "Коледата безопасна" и "Великден безопасен", в кампаниите за популяризирането на героите от Освободителната война и много други патриотични инициативи", заяви Плевнелиев.

За мен е чест, че мога да удостоя с висши отличия петима забележителни професионалисти, които се радват на обществено признание", допълни президентът. Той определи церемонията като "доказателство, че обществото ни е мозайка от личности и таланти".

Когато всеки от нас полага усилия за развитието на своята общност и постига лични успехи, те стават част от националния успех и гарантират успеха на цялото ни общество. Подобни примери са нужни, важни и винаги ще се ползват с нашата благодарност, каза още Плевнелиев.

На тържествената церемония в Гербова зала на "Дондуков" 2 присъстваха министрите на културата Петър Стоянович и на образованието Анелия Клисарова. Заедно с главния редактор на в. "Стандарт" високи държавния отличия получиха и още 4-ма изявени и заслужили дейци на културата и изкуството у нас. С орден "Стара планина", първа степен, бе удостоен академик Иван Тодоров, който е един от най-известните и уважавани учени физици не само у нас. Той е сред експертите, които консултират Нобеловия комитет при номинирането на лауреати на тази най-престижна международна награда. Съавтор е на престижни настолни трудове и е сред инициаторите за аксиоматичния подход в квантовата теория на полето. Сред създателите е на престижната школа по математична физика у нас, подготвил и вдъхновил е поколения родни учени. Той благодари от името на всички удостоени с отличия и за вниманието, проявено от държавния глава към духовните ценности в страната ни. Аз разглеждам това отличие като признание към българската наука и БАН, обясни Тодоров. Огнище на наука и култура може да си позволи не само една богата страна, но и нашата, подчерта академикът.

Орден "Св. св. Кирил и Методий", огърлие, бе връчен на адвокат Тодор Бурилков - изключително уважаван юрист, с над 60-годишна практика. Висока оценка заслужава работата му като наблюдател под егидата на президента Петър Стоянов на процеса в Ниш срещу доктор Марко Шукарев, активен защитник на правата на българите в Западните покрайнини. Благодарение на адвокат Бурилков д-р Шукарев е освободен от затвора, обясни Плевнелиев.

Орден "Св. св. Кирил и Методий", първа степен, получи и Асен Шопов - един от най-популярните родни режисьори, носител на престижната награда "Аскер" за цялостно творчество. Спектакълът му по Георги Марков "Да се провреш под дъгата" е спрян от тогавашния комунистически режим, а Шопов е изселен от София. С втора степен на ордена "Св. св. Кирил и Методий" бе удостоен Михаил Вълов. Той е учител с 25-годишен стаж, доказан авторитет в Ямболската общност. Г-н Вълов работи активно за опазване на българското наследство и памет, както и за съхранението на културата и традициите на своя край, допълни Плевнелиев.

Тя стана адвокат на Чудесата

Петър Стоянович, министър на културата

Награждаването на г-жа Славка Бозукова с едно от най-важните държавни отличия в областта на духовността е съвсем логичен финал на дълга поредица от усилия - нейни и на екипа й, по отношение на представянето на дълбочините, красотите и висотите на България - тук и из целия свят. Чудеса освен в Библията рядко се случват на земята. Затова някой трябва да ги провокира, да подготви тяхното идване. Обикновено късметът и щастието идват при онези, които се готвят последователно за тях. "Чудесата на България" станаха възможни благодарение на нейното адвокатстване за тях, благодарение на нейната дългогодишна и много неуморна последователна работа, на част от която като свидетел съм бил и аз, за което й благодаря.

Помага на образованието

Анелия Клисарова, министър на образованието

"Чудесата на България" е една чудесна инициатива, защото тя връща нашата национална гордост. Може да запознае цялата общественост какво има в България, не само да се възхищаваме на чуждото, а да харесваме и да обичаме нашето. Това е толкова истинско и българско. Поздравявам г-жа Бозукова. Тя обръща особено внимание на българското образование. Заедно с нея правим много мероприятия, които да върнат надеждата в образователната система.

Пример за нацията

Николай Михайлов

Отличието на госпожа Славка Бозукова е напълно заслужено заради патриотизма й и защитаването на българщината, заради приноса й в развитието на културата и туризма у нас. Хората, които дават положителен пример на нацията, и младите трябва да бъдат награждавани и да получават нужното признание.

Гордеем се с хора като нея

Петя Славова

Нека да има повече хора като Славка Бозукова, с които да се гордеем.

Заслужено признание

Тодор Батков

Отличието на Славка Бозукова е изключително и заслужено признание за многобройните патриотични кампании, които тя проведе като главен редактор на в. "Стандарт". Радвам се, че инициативният комитет, който е предложил кандидатурата й, правителството и президентът Росен Плевнелиев са оценили по достойнство направеното от нея. Имам щастието да работя с госпожа Бозукова дълго и не мога да посоча друг аналог като журналист и главен редактор, който да работи с такава всеотдайност и професионализъм.

Лидер в медиите

Светлана Шаренкова

Отличието за г-жа Славка Бозукова е много заслужено и изстрадано - с всичко, което тя върши във в. "Стандарт", с изключителните патриотични и полезни инициативи като "Чудесата на България". Наградата ме подсеща за мисълта на Николай Хайтов - "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш". А един друг голям политик прибавя - "Четвърто е да ти го признаят". В случая е признато направеното от госпожа Бозукова през годините. От кампанията "Чудесата на България" има огромен ефект за държавата и за туризма. Кампаниите на "Стандарт" обединиха и медиите. Отличието за госпожа Бозукова е навременно, защото тя е лидер както в медиите, така и в неправителствения сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай