Президентът почете дядо Кирил

Президентът почете дядо Кирил | StandartNews.com

Варна. Росен Плевнелиев дойде точно за опелото под ръководството на патриарх Неофит в катедралния храм „Свето успение богородично". Той отклони медийното внимание към себе си и каза, че след това ще направи изявление. Държавният глава се поклони пред тленните останки на митрополита и положи 12 бели гладиола в ковчега му.

На опелото пристигнаха още Иван Гранитски, кинокритика Атанас Свиленов. Още от сутринта в църквата е известния наш цигулар Минчо Минчев.

"Всички политици да се запалим от духа на дядо Кирил."

"Ще запомня дядо Кирил като добър човек, вижте хората какви опашки са извили, защото той ги обичаше и те му отвръщат с любов", това каза президентът Росен Плевнелиев след траурната церемония.
Той избори добрините на варненския мимтрополит, който приживе успя да ремонтира, да строи храмове, да прави социални кухни и да помага на бедните.

"Дай Боже, ние всички да се запалим от този дух и политиците да даваме повече на хората". бе посланието на държавния глава.

Точно в 12:10 часа кофчегът с тленните останки на митрополит Кирил беше изваден от Катедралния храм и мина през почетен караул на военноморските сили. Оттам кофчегът беше внесен в тъмносив металик „Бентли" за гробищата и митрополитската алея, където ще бъде погребан.

След 12:00 часа затвориха основния булевард на Варна „Владислав Варненчик " за цялото траурно шествие, което тръгна от катедралния храм до старите гробища на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай