Понеделник,

Превозвачите ни блокират границата от понеделник

От: Администратор -
A
A
A

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник, ако дотогава не се намери решение на кризата. Това заяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Московски обясни, че ще бъдат блокирани единствено превозвачите на селскостопанска продукция, както и тези, които минават транзитно през страната ни. Границата ще остане затворена и по време на традиционните почивните дни, когато масово българите предпочитат да почиват в южната ни съседка.

Първата блокада ще бъде от 30 април до 7 май, а втората от 15 юли до 20 август. Това пък заяви Миролюб Столарски - председател на БАСАТ. Решението за блокирането на границата е заради липсата на решение за създадената криза. Московски обясни, че със спирането на превозвачите на селскостопанска продукция ще бъдат наказани само тези, които "предизвикват страдание на нас".

Московски посочи още, че тези блокади от гръцка страна са системни от 2007 година досега. Вече са изпратени всички необходими документи към Европейския съюз, включително и към еврокомисаря по транспорта, но все още няма решение, а щетите междувременно са за десетки милиони.

Външният министър Даниел Митов пък посочи, че България и Гърция са преодолели през годините всякакви проблеми, наслоявани от дългогодишното ни съседство. През последните 25 години отношенията ни са пример за добросъседство и 25 недоволни фермери не могат да променят това. Необходимо е, според него, да се намерят механизми от страна на ЕС за предотвратяване на подобни кризи.

Столарски посочи, че блокадата от понеделник ще бъде само на земеделска продукция, която идва от Гърция, както и за тази, която минава транзитно през България, както и през Македония. Той предупреди всички, които си правят планове да пътуват през пролетните почивни дни около Великден и Гергьовден, че ще трябва да чакат по 15 часа на границата, за да преминат. По подобие на пропуска, който са направили гръцките фермери - на 24 часа да пропускат автомобили за 5 часа. Той обаче посочи, че през почивните дни около 3 март няма да има блокада на границата за българските туристи.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички