Прекарват бежанците с лодки през Дунава

Прекарват бежанците с лодки през Дунава | StandartNews.com

Каналджии печелят милиарди от трафика на бежанци за Западна Европа. У нас, както и на Стария континент, се използват схеми както за бедни, така и за богати бегълци от военните конфликти. Наши трафиканти използват и надуваем лодки, за да прехвърлят на румънски бряг чужденци, тръгнали на запад.

Бандитите копирали схемата от наркотиците – гарант плащал парите при пристигне в Германия

Бежанците влизат в България през река и напускат през река. За да влязат в страната ни, те трябва да преодолеят сравнително плитката Резовска река край Малко Търново. За да стигнат до Румъния обаче, трябва да преминат през Дунава. Това е последния използван маршрут от българските мафиотски групи, научи „Стандарт".

За целта местни бандити около Видин в последните 3-4 месеца масово купували гумени лодки, а след това им слагали мощни двигатели. Всяко надуваемо съоръжение побирало по 7-8 души, а разстоянието от километър-два до румънския бряг се минавал за не повече от 10 минути. От другата страна стоели отново българи заедно с водач-румънец. Само за час с 3-4 лодки се прекарвали по 150 души. Те били натоварвани в 12-15 буса и тръгвали към следващата граница.

Преминаването през Турция, България и Румъния били само отделни етапи от цял перфектно функциониращ канал от Сирия до Германия, разказват столични бандити. За разлика от по-малките канали, където парите – обикновено до 1000 евро, се плащали предварително и нерядко трафикантите оставяли бежанците веднага след първата премината граница, този канал бил за по-заможните бегълци от военните конфликти в родината им. Цената била между 8000 и 10 000 евро на човек, за да стигне безпрепятствено от Сирия до Германия. „Ако сте семейство и имате малки деца, сумата скача до 15 000 евро", казват близки до каналджиите. Различните държави се минавали през зелена граница, но организацията била повече от перфектна. След това вътре в държавите бежанците се транспортирали задължително в пътнически бусове – все едно хора са тръгнали на екскурзия.

Маршрутите били отработени в детайли – знаело се до десетина метри действието на инфрачервени детектори по границата, изчаквали се конкретни дежурни смени, за да се премине браздата. За всяко пътуване се изготвяла легенда, която да послужи при евентуална пътна полицейска проверка.

„Тук не можеш да изоставиш сириеца на пътя, или в гората. Защото все едно си работил ангария. Тук е като при наркотиците - парите стоят в гарант, който се разплаща, след като пратката стигне крайната точка – Германия, Австрия, Холандия", разказват трафиканти. По време на „трансфера" бежанците имали малко пари в себе си – максимум до 300 евро. Всичко друго се прехвърляло в дебитни карти, които се раздавали на сирийците, след като стигнели в Европа. „Това също е вид гаранция, но обратна. Целта е бежанците да изпълняват всички указания на организаторите на канала и да не проявяват неразумно творчество по пътя", разказват бандитите. В отработената схема се изключва случаи на дрязги между изпълнителите – шофьори и трафиканти от една страна и бежанците от друга. „Имаше няколко инцидента по границата с Турция и Сърбия, които дори завършиха със смъртта на шофьори, намушкани с ножове от недоволни и изнервени бежанци. Затова те също са заложници – нямат документи и при, докато не стигнат последната дестинация", казват запознати.

Преди огромното количество мигранти били прекарвани през Сърбия. Там обаче властите не си поплювали – задържат ли те, ти тряскат ефективна присъда по 4-5 години затвор. В Европа обикновено се стигало само до условни присъди, ако те хванат за първи път и осъдят за каналджийство. Затова бил избран друг маршрут през Румъния, Унгария или Чехия.
Каналите на трафикантите били осигурявани откъм полиция. „На най-невралгичните точки се плаща на местните ченгета. В България се дават по 500 лв. на полицай в дежурните смени за всяка група. Плаща се на определени хора за определен ден и час. Те просто трябва да си траят и да си затварят очите", казват каналджиите.
В момента най-силни били хасковски играчи, които първи направили връзката с големите сирийски организатори на трафика чрез техни турски приятели.

„Сега всички дилъри на дрога и контрабандисти на цигари са окупирали трафика на бежанци през България. Няма пари вече за хероин, всички пушат марихуана. Контрабандата на цигари също мина на втори план – печалбите са пренебрежимо малки в сравнение с трафика на сирийци", казват нашите бандити.

Понякога в каналите попадали и хора, които вече били задържани в България при опита да отидат по-на север. „1200 лв. струва да се издейства пускането на бежанци от общежитията в Харманли и Овча купел на свобода като временно пребиваващи", казват апашите.

Джихадист с червена бюлетина влезе у нас

Представител на "Ислямска държава" е направил опит да влезе в България на граничен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от полицията. 21-годишният терорист Еймур Даселаджин, издирван с червена бюлетина от Интерпол, пристигнал като съвсем обикновен гражданин на КПП-то с Турция. При вида му граничните полицаи силно се усъмнили, че е редовен турист и направили справка в компютъра. Веднага информационната система издала с кого си имат работа. В справката пишело, че Даселаджин е особено опасен. Според британски и американски сайтове, тъкмо той е един от хората, които се снимат в социалните мрежи как режат глави и убиват хора онлайн. За Даселаджин е издадена заповед за арест и екстрадиция от съда във Франкфурт, Германия. Следващите 72 часа опасният бунтовник ще прекара в Хасково. От граничния пункт до арестанското помещение в града, той е откаран при изключителни мерки за сигурност. Очаква се съдът в Хасково все пак да каже дали ще изпълним искането да бъде екстрадиран в Германия след изтичане на временната му мярка за задържане.

Качиха на влака зарязаните на „Люлин"

Част от прибраните в района на пернишкото село Големо Бучино мигранти са качени на влака от Перник за София с препоръка да се върнат в Харманли. Те са били там и в този център са издадени заповедите им, че очакват от властите официален статут на бежанци. Тези документи им дават право на свобоздно придвижване, обясни областният управител на Перник Ирена Соколова. Групата от 39 чужденци, сред които 14 жени и 5 деца, твърдящи че са сирийски семейства, беше установена от пернишки полицаи след сигнал на граждани. Те били качени на коли от София и се придвижвали към Трън, откъдето смятали да преминат в Сърбия на път към Германия, но били разтоварени на магастрала "Люлин" в района на втория тунел. Седем от задържаните са били без документи и самоличността им не е установена. Те са изпратени в бежанския център в Бусманци. Задържаните са имали в себе си пари, но не са обяснили на кого и по колко са платили, за да стигнат до Трън.

Сирийци дават луди пари за чатръти

Европол дебне социалните мрежи за организирани бягства

Богати сирийци плащат баснословни суми, за да си осигурят директни чартърни полети от Турция до Германия или Швеция. Прехвърлянето става лесно, най-безопасно за живота и здравето е, но сумите надхвърлят 100 000 долара. В социалните мрежи има групи за подмогане, в които участват самите международни каналджии и предоставят оферти и цени в личен чат с кандидатите. Офертите варират от гумена лодка през Гърция и Италия, до пряк полет със самолет. За всеки според целите и най-вече възможностите. Престъпният бум в интернет е толкова бърз, че в Европа вече се създаде специален разследващ отдел на Европол за наблюдение на онлайн пространството. Досега отделът следеше предимно свързаната с тероризъм активност в социалните медии, но от скоро разшири дейността си и върху каналджийството.
Националните правоохранителни органи срещат трудности да отговорят на темповете на мигрантския наплив, тъй като старите престъпни мрежи се насочват към нови сфери на бизнес.

Швеция - новата надежда за бегълците

Швеция, заедно с Германия, все повече се превръща във водеща дестинация за търсещите убежище. Това стана след като правителството в Стокхолм обяви, че сирийските бежанци ще получават постоянно жителство и правото да се настаняват с цялото си семейство в тази спокойна страна.

Саркози: Дръжте ги в България в Сърбия

Брюксел дава по 6000 евро за взет мигрант

Бившият президент на Франция Никола Саркози се обяви за създаването на „центрове за задържане" на имигрантите в Северна Африка, Сърбия и България, където да бъде решавано дали да им се даде политическо убежище, преди да бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Изказването бе направено на митинг на консервативната партия "Републиканците" в западния град Ла Бол. Според Саркози тези "страни от периферията на Европа", могат да бъдат буферна зона, в която да се задържат бежанците. По думите му това ще предотврати "драмата на прекосяването на Средиземно море". Саркози предлага "обща миграционна политика" на всички страни от Шенгенското пространство за свободно движение. Той обвини управляващата във Франция левица в бездействие по миграционния въпрос. "Сегашните власти преднамерено пренебрегнаха този въпрос. И ето го резултата", каза бившият френски президент. Саркози призова да бъде правена разлика между бежанците от войната и трудовите имигранти. "Франция трябва да приеме политическите бежанци от Сирия, но тогава няма да има повече нито работа, нито жилища за трудовите мигранти", отбеляза той.

Преди дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че правителството има план за действие при евентуално увеличаване на бежанците, които биха могли да влязат у нас. Обсъжда се вариантът за създаване на шест регистрационни центъра.

Междувременно "Франкфуртер Зонтагсцайтунг" съобщи, че в плана на ЕК за разселване на бежанците. Освен квотите за различните държави на Стария континент, е предвидено създаването на специален фонд за подпомагане на приемащите държави. Всяка от тях ще получи по 6000 евро на бежанец. Същевременно ЕК проявява разбиране към страните, които са срещу квотите, като всяка страна, доказала, че не е в състояние да поеме бежанци, ще бъде освобождавана от този ангажимент за 1 година. Тя обаче ще трябва да изложи обективни причини, които да не са в разрез с основните ценности на ЕС.

Те са човеци в нужда

Росен Плевнелиев, президент

Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на „Ислямска държава". Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена. Българският народ е силен, когато е единен. Ние сме българи, но и европейци. Градим своето достойно място в семейството на европейските народи, както ни завеща Левски. Трябва да отстояваме единството на българската нация, трябва да продължим да вярваме в завета на основателите на Европейския съюз за единство, общ глас и съюз на народите в Европа, като научен урок от две световни войни и безброй конфликти и жертви, които поколения европейци преживяха и изстрадаха в миналото.

"Германец" ги приютява

Бежанци бяха открити в къща през 2014 г. в района на махала Долна крепост в Кърджалийско. През есента в частен дом на 70–годишен мъж, който не е местен, а турчин, живял и работил дълго време в Германия, са пренощували сирийци. Пенсионерът пристигнал в селото преди няколко години, купил си имот, открил и малко заведение. След случая със сирийците, "германецът" имал няколко месеца забрана да влиза в България, но тя явно вече е паднала, защото сега отново се е появил в селото, казват местни жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай