Предложиха работа на уволнената учителка

Иванова влезе в болница, сестра й гледа трите деца вечер

Предложиха работа на уволнената учителка | StandartNews.com

Ще има ли работа за учителката Илияна Иванова, която бе уволнена след пиянски инцидент в училище? Малко след като обществото й прочете присъдата, стана ясно, че преподавателката е с тежко материално положение и сама отглежда трите си деца. Вероятно това е една от причините, накарали я да посегне към чашката във фаталния понеделник. Просветни шефове и днес спореха дали трябва да й се подаде ръка за помощ, или след подобен инцидент е недопустимо тя да продължи да работи с ученици.

"Бих й предложил работа. Но след като се убедя, че това е изолиран инцидент." Това заяви вчера Атанас Иванов, директор на частното училище "Евростар", по повод уволнението на Илияна Иванова. След като просветният зам.-министър Милена Дамянова оповести, че министерството и образователният инспекторат правят всичко възможно да й подадат ръка въпреки станалото, "Стандарт" реши да се допита до школските шефове дали Иванова все още има шансове да запази мястото си в системата. Оказа се - те са твърде малки. Въпреки съчувствените реплики по неин адрес и опрощаващите подмятания "Кой не е пийвал", на практика почти не се намери директор, който да й предложи работа. Някои обаче заявиха, че след разговор с нея, ако е добър специалист и проблемът й не е сериозен, може и да променят мнението си.

Никой няма да й предложи място, защото е низвергната. Въпреки че би трябвало да се оценяват преди всичко професионалните качества на човека", обобщи поведението на колегите си Диян Стаматов от 119 СОУ.

"За самата нея не е добре да се връща в същото училище, защото там вече се е сринал авторитетът й", каза шефката на просветния инспекторат Ваня Кастрева. "Освен това, за да й потърсим друго място, трябва самата тя да заяви подобно желание. Това е двустранен процес. Явно е, че след подобен инцидент няма нито родители, нито колеги безусловно да й гласуват кредит на доверие", заяви Кастрева. Тя допълни, че вече е говорила с директорите на училищата, където учат трите й деца, да им се предложи безплатен обяд. Това обаче е капка в морето на фона на помощта, от която семейството действително се нуждае. В момента майката е в болнични и по думите на близки и приятели се намира в болница, където ще остане поне до Коледа. Трите й деца са останали почти без средства, наглежда ги сестрата на Иванова, която се отбива при тях вечер. Големият син Тео учи в Софийска математическа гимназия, сестричките Стефи и Марти - в Първо СОУ. Директорът на СМГ Антони Стоянов бе категоричен, че в момента основното, което иска Тео, е да не се шуми около историята.

"Детето е много добро, перфектно дете е. Най-важното е да му осигурим пълно спокойствие. Ще се постараем да му помогнем с каквото можем, със собствени сили, няма нужда да се шуми в медиите", каза Стоянов.

Повечето школски шефове бяха на мнение, че за станалия инцидент, който разклати авторитета и на учителското съсловие, вина носи и директорката на 130 СОУ Янка Караджова. Вместо да потушава скандала със "собствени средства", тя се обади на 112 и така случилото се стигна до медиите. "Един мъж учител вероятно би реагирал малко по-спокойно и нямаше да се стигне до такъв скандал", смята Диян Стаматов. "Каква е тази директорка, която за нищо звъни на 112? Всеки има подчинени, които си пийват - ако викаме полиция за всеки от тях, патрулките няма да имат време за друго", коментираха други негови колеги. "Реакцията на директорката показва  организационното й безсилие да се справи със ситуацията", заяви Атанас Иванов от "Евростар". "Най-лесно е да изгониш човека - преди да го направиш, трябва да опиташ да му подадеш ръка за помощ", каза пък собственичката на "Дарби колидж" и "Евростандарт" Бистра Илиева.

Обяснението на директорката Янка Караджова е, че извикала линейка, защото състоянието на подчинената й се видяло критично. От 112 пък пратили патрулката по свое усмотрение, въпреки че тя ги предупредила, че няма нужда от намесата на полицията.

Във Фейсбук събират пари

Междувременно във Фейсбук вече бе създадена група в помощ на Иванова. Инициатор на това е друга нейна приятелка - Марта Събева. Публикувана е и банкова сметка, на която може да се правят дарения за семейството - BG CECB 9790 1044 9153 00. IBAN CECBBGSF, Илияна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай