Понеделник,

Предлагат 19 генерали от Балканската война за орден

От: Failed to load user -
2799
Предлагат 19 генерали от Балканската война за орден
A
A
A

София.  19 генерали от Балканската война бяха предложени посмъртно за най-високото държавно отличие орден Стара планина с мечове. Решението бе взето единодушно от Националния инициативен комитет за честването на 100-годишнината от войната.

То дойде в отговор на отказа на общински съветници в Кърджали да обявят ген. Васил Делов за почетен гражданин на града. Това не е атака срещу самия Делов, а срещу легитимността на самата война, обоснова предложението професор Божидар Димитров. Според него така категорично ще бъде отнета възможността да се лансира нов прочит за Балканската война, а именно, че тя е била завоевателна и са били погубвани животи на цивилни граждани и най-вече български турци.

Темата с удостояването на военни от Балканската война не трябва да се политизира, няма да допуснем поредното пренаписване на историята, каза пред БНР академик Георги Марков. Той обясни, че не само освободителят на Кърджали ген. Васил Делов, но и всички командири от Балканската война трябва да бъдат наградени в най-високото отличие. Трябва да почетем тези генерали, защото те не бяха чествани преди 1989 г. Има славни командири, но при предложението, сме се ръководили от това те да са военноначалници. Списъкът е защитен с мотиви, обясни академик Марков.

Ние удостояваме едни заслужили военни, заяви министър Цветан Цветанов по време на обсъжданията. А професор Димитров подкрепи издигането на кандидатурите с мотива, че те не са получили нужното признание преди време.

Националният комитет обсъди и предложението за отправяне на препоръка към кърджалийските съветници да преразгледат решението си. След дебат по темата, комитетът единодушно реши, че предлагането на 19-те военни за орден Стара планина е достатъчно и отказа да влиза в спорове с Общинския съвет.Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички