Правят летище за товари в Бургас

Правят летище за товари в Бургас | StandartNews.com

Компании от Изтока проявяват интерес към индустриалната зона в града

В Бургас ще бъде изградено карго летище, а компании от Изтока проявяват интерес към индустриалната зона в града. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с представители на бизнеса от Бургас. Бургаската индустриална зона ще се разшири с включване на авиобаза "Равнец" в капитала на "Национална компания индустриални зони".

"Целта е зоната да стане по-привлекателна за инвеститори и да се превърне в логистичен хъб за стоки към европейските пазари. Вече има проявен интерес за това от компании от Изтока", каза министър Лукарски. На срещата в Бургас участваха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на града Димитър Николов и 40 представителя на местни компании и организации. Областният управител обясни, че основната идея е да се ползва съществуващата писта, която е запазена като инфраструктура и да се изгради терминал за карго превози. Министър Лукарски увери, че вече е подготвена документация за прехвърляне на авиобазата от Министерството на отбраната и съвсем скоро решението ще бъде внесено в МС.

Сред основните въпроси, повдигнати на срещата, беше регламентирането на брокерската дейност на пазара на имоти. От бранша настояват за регулиране на тази дейност поради ниското качество на услугата и многото злоупотреби, от които засегнати са купувачите. Министър Лукарски заяви, че разработването на такъв закон е било в напреднала фаза по време на предишния кабинет на премиера Бойко Борисов и се ангажира Министерство на икономиката да го доработи и до края на годината да го внесе в парламента.

Бизнесът иска отложено плащане на ДДС

За отложено плащане на ДДС при просрочени дългове, настояха представители на бизнеса в Бургас по време на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски. Според фирмите внасянето на ДДС трябва да се прави при фактическо плащане от клиента, а не като данъчен кредит, тъй като много от фирмите бавят погасяването на задълженията си, а контрагентите им дължат данъка. Освен това компаниите заявиха, че прагът за регистрация по ДДС трябва да се вдигне поне на 100 хил. лв., защото сегашният праг от 50 хил. лв. затруднява малкия и семейния бизнес. Министър Лукарски отговори, че се работи за подобряване на бизнес средата. Друг засегнат проблем на срещата беше заобикалянето на мораториума върху износа на дървесина чрез нарязването й на дървесен чипс. Министър Лукарски увери, че ще постави въпроса пред земеделския министър Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай