Правят кост от биометал

Елена хвърли патериците след 12 г. куцукане

Правят кост от биометал | StandartNews.com

София. Преди Коледа стават чудеса. Не вярвате? Питайте Елена Христова от село Мезек, Хасковско, която още не може да повярва на късмета си. Жената стъпва и вече прави смели крачки след уникална операция в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" в София. Ходенето по мъките за Елена започва преди 12 г. - когато окуцява след проблем с носещата кост на лявата подбедрица.

"Кракът ми се измяташе на всички страни, претърпях през годините 4 операции, но безуспешно", споделя 76-годишната Елена. 12 г. се придвижва едва-едва, с патерици. Докато един ден късметът й се усмихва. Елена е първата пациентка у нас, при която е използвана нова технология за лечение на големи костни дефекти.

"Използвахме специална конструкция от трабекуларен метал, чиито биохимични характеристики приличат на тези на естествената кост", обяснява доц. д-р Пламен Кинов, шеф на отделението по еднопротезиране към Клиниката по ортопедия и травматология в университетска болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Чудният метал се приема лесно от организма, естествената кост прораства в него и по този начин се получава здрава реконструкция на повредени кости. В случая с леля Елена ще помогне да се възстанови горната част на големия пищял, който с времето се е увредил.

"Преди да определим ден за операцията, отстранихме металната протеза, използвана при последната операция, отстранихме некротичните тъкани и започнахме да лекуваме пациентката с антибиотик, защото в болния крак се беше развила инфекция", разказва доц. Кинов. Едва след като няколко биологични проби показали, че в тъканите и костите вече няма патогенни микроорганизми, лекарите стартирали сложната хирургическа интервенция, която продължила 4 часа.  "Още на следващия ден успях да направя кратка разходка по коридора", не може да се нарадва препатилата жена. Елена започнала да се труди на полето едва 6-годишна и вече 70 г. не се е спряла. Проблемът й се отключил заради крехката й натура и голямото физическо натоварване през годините. Леля Елена признава, че е преминала през изпитанията, защото е оптимистка. Въпреки болките и страданията не минава и ден, без да си припява някоя тракийска песен. "Имам много добри деца - две дъщери и двамата внуци", хвали се Елена. През зимата й предстои да ходи на рехабилитационните процедури, предписани от докторите. Надява се, че напролет ще е забравила патилата и ще успее да превърне двора си в цветен килим.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай